Ha Európának van még lelke, az nem Nyugat-Európában van

Matteo Salvini mint egy elég erősnek tűnő bástya, ráadásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségeseként egyike azoknak, akik Európa végromlását remélhetőleg képesek lesznek feltartóztatni, vagy a visszájára fordítani – mondta el Bayer Zsolt publicista, a Bayer-show műsorvezetője az Origónak adott interjúban a Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterről készült könyv bemutatója kapcsán.

Forrás: ORIGO2021. 12. 29. 7:33
SALVINI, Matteo
Cernobbio, 2021. szeptember 5. Matteo Salvini, a Liga párt elnöke az Európai Ház - Ambrosetti elemzõintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én. MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bayer szerint Salvini ma megkerülhetetlen figura. Hiába tette a dolgát, és akadályozta meg, hogy kikössön Lampedusa szigetén egy migránsokkal színültig teli NGO-hajó, még mindig bírósági eljárás alatt áll, és börtönnel fenyegetik, úgy, hogy a szicíliai főügyész maga vallotta be, hogy semmilyen jogi alapja nincs Salvini perbe hívásának. Bayer Zsolt szerint az Orbán Viktorok, a közép-európai vezetők és Salvini – nos, ők azok, akik vissza tudnak ezen az úton fordulni. Hozzátette: a közép-európai szövetség lesz Noé bárkája, mi fogjuk Európát átvinni a túlpartra, ugyanis ma már mi vagyunk Európa – olvasható az Origó cikkében.

Nemrégiben mutatták be Chiara Giannini olasz újságírónő Matteo Salvini vagyok című interjúkötetét, aki ezt korábban a Bayer-show vendégeként ajánlotta a magyar közönség figyelmébe. Az Origónak adott interjújában, arra a kérdésre, hogy miért fontos, ennek a könyvnek a létrejötte, és milyen volt a fogadtatása, Bayer Zsolt publicista elmondta:

Matteo Salvini egy nagyon jelentős politikai tényező ma Európában, ráadásul abban a Nyugat-Európában, amely a vesztébe rohan.

Hozzátette: Matteo Salvini mint egy elég erősnek tűnő bástya, ráadásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségeseként egyike azoknak, akik Európa végromlását remélhetőleg képesek lesznek feltartóztatni, vagy a visszájára fordítani. Ez a könyv róla szól. Egy olasz újságíró interjúkötete, amit Miklósi Klára fordított le magyarra, ráadásul ebből kiviláglik Salvini valódi személyisége: mindaz, ami a politikus mögött van.

Egy igazi olasz csávó, ennek minden nagyszerűségével, bohémságával együtt.

A könyvet jól fogadta a közönség, nagy számban voltak érdeklődők az R56 sörözőben, ahol bemutatták. Volt egy jóízű beszélgetés Huth Gergellyel és Szarvas Szilveszterrel, meg a nézőkkel, és a társszerzővel, Miklósi Klárával. Bayer Zsolt elmondta: reméli, hogy a szélesebb közönség is jól fogadja majd.

 

Felvethető, hogy manapság beszélni lehet egyfajta Salvini-jelenségről, mivel a migrációs politikában nagy szerepe van annak, amit a volt olasz belügyminiszter képvisel. Ennek kapcsán, az Origó kérdésére, hogy ez miért fontos, illetve emiatt tekinthető olyan karizmatikusnak, mint a magyar miniszterelnök, Bayer Zsolt elmondta:

igen, hiszen ha megnézzük az abszurditást és a szürreális világot,

Salvini belügyminiszterként a ki tudja, hányadik, Soros Györgyhöz köthető NGO által finanszírozott migránstaxiztató hajót egész egyszerűen nem engedte kikötni Lampedusa szigetén, ami színültig tele volt migránsokkal.

Egyrészt ez volt a dolga – ez törvényi felhatalmazás szerint is feladata volt – státusából következően is. Másrészt egyszerűen mintegy a normalitást követő, hazaszerető emberként is ez volt a dolga. Ehhez képest

még mindig bírósági eljárás alatt áll, és börtönnel fenyegetik, úgy, hogy a szicíliai főügyész maga vallotta be, hogy semmilyen jogi alapja nincs Salvini perbe hívásának, de ugye kit érdekel ez egy szürreális világban. Ezt az embert, aki végezte a dolgát belügyminiszterként, ma börtönnel fenyegetik.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt elnöke az Európai Ház – Ambrosetti elemzőintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.