Nemzetközi pénzek, Soros-háttér a Partizán finanszírozásában

Jelentős összegekhez jutott a Gulyás Márton nevével fémjelzett csatorna, az egyik érintett szervezet donorlistáján az Open Society Foundations és az Európai Bizottság is szerepel – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: MANDINER2021. 12. 20. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Partizán-t működtető non-profit szervezet (Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány) az elmúlt hetekben két nagy presztízsű, meghívásos pályázaton is díjazásban részesült 

számolt be a Mandiner Gulyás Márton nevével fémjelzett közlésére hivatkozva. A German Marshall Fund meghívásos pályázatán 15 ezer dolláros díjazásban részesültek, amit „többek között eszközbeszerzésre (kamerák, lámpák, etc.) tudunk fordítani”.

A The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán 200 ezer eurót nyertek, ezt az új stúdió kialakítására, illetve a jelenleg is renoválás/lakhatóvá tétel alatt álló új produkciós/szerkesztőségi iroda felújítására fordítják. Elárulták azt is, hogy eddig az előfizetők havonta 15 millió forintot dobtak össze, amiből így már csak az alapműködést kell majd finanszírozniuk – írja a Mandiner.

Utóbbi szervezetről semmit nem találni az interneten, így a Mandiner kérdésekkel fordult a Partizánhoz, amint válaszolnak, közölni fogják.

A washingtoni központú, ám többek között Berlinben, Belgrádban és Bukarestben is irodával rendelkező German Marshall Fund azonban ismert, sőt valóban elismert nemzetközi szervezet, jelentős erőforrásokkal. Alapítását 1972-ben jelentette be Willy Brandt korábbi német államfő a Harvard Egyetemen, a második világháború utáni újraépítést segítő amerikai program, a Marshall-segély huszonötödik évfordulóján. A szervezet teljes neve egyébként German Marshall Fund of the United States, s azt az üzenetet kívánja a demokrácia, az emberi jogok és a nemzetközi együttműködés támogatásával propagálni, hogy Amerika és Európa „együtt erősebb”. Ennek érdekében támogatnak civil és egyéb kezdeményezéseket.

A szervezet donorlistája igen bőséges, a 2020-as pénzügyi évben egymillió dollár feletti összeget biztosított számára a német, a svéd és a norvég külügyminisztérium, továbbá a Robert Bosch Alapítvány.

A Soros György nevével fémjelezett Open Society Foundations és az Európai Bizottság a 250 ezer és 499 ezer dollár közötti éves hozzájárulást adományozó szervezetek között lelhető fel.

Ily módon közvetetten és áttételesen, de e szervezetek is pénzelik immár a saját bevallása szerint eddig civil adományokból tengődő, komoly stábbal dolgozó Partizán működését. Az igen sikeres csatorna a különböző szórakoztató és egyéb tartalmak mellett kifejezetten politikai agendát is fenntart, például készített kihelyezett helyszíneken is forgatott vitasorozatot a baloldali előválasztás során, a kezdeményezés népszerűsítése céljából, továbbá külön műsorfolyamot szentel az úgynevezett billegő körzeteknek. Az Oligarchia című produkcióval 

a Partizán 25 városon, illetve az azokat körülölelő településeken keresztül mutatja be a korrupció mértékét és milyenségét, valamint a jelenlegi politikai helyzetet Magyarországon.

A Mandiner megírta: Fekete-Győr András gyenge előválasztási eredményeit a szakértők a hírhedt Partizán-interjúhoz is kötik. A portál forrásai szerint az exelnök a párton belüli meggyengülését, majd bukását is részben ennek köszönheti. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek ellenben sokat dobott az imázsán a Partizán-interjú. Az előválasztást megnyerő politikus nemhiába köszönte meg több alkalommal is a csatorna stábjának az előválasztásba fektetett munkát.

A Partizán alapítója, műsorvezetője a Közös Ország Mozgalom nevű ernyőszervezettel 2018-ban már megpróbálta a taktikai szavazás és az ellenzéki vokskoordinációt meghonosítani az országban a kormányváltás érdekében. A szervezetet beszámolója szerint részben külföldről finanszírozták.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Gulyás Márton (Fotó: YouTube/Képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.