Gyurcsány emberei adnak tanácsot Márki-Zaynak

A gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított Bige László után újabb baloldali milliárdos, Bojár Gábor állt be Márki-Zay Péter mögé – ezt a baloldal miniszterelnök-jelöltje maga jelentette be Gulyás Márton baloldali aktivista podcastjában, a Partizánban. A baloldal aktuális kormányfőjelöltjének formálódó stábja már most tele van a 2010 előtti, balliberális világ döntéshozóival, szakértőivel.

2021. 11. 15. 17:17
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Máté Krisztián Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje megnevezett néhány tagot a Partizán legutóbbi adásában abból a szakértői csapatból, amely a választási programért felel. Márki-Zay új támogatója Bojár Gábor, aki 

1989 előtt, a kommunista rendszer által biztosított komoly állami beruházások – például a paksi atomerőmű tervezése – révén alapozta meg milliárdos vagyonát.

A Graphisoft alapítója 1998 és 2005 között a Soros-alapítvány kuratóriumi tagja is volt, sokáig Gyurcsány Ferenc feltétlen hívének számított. A baloldali oligarcha a Mozgó Világ 2006/10-es számában egy hosszabb tanulmányban vette védelmébe az akkor éppen az őszödi beszéddel lebukó Gyurcsányt, és támadta az 1998–2002 közötti polgári kormányt. A baloldali nagyvállalkozó akkor azt mondta, hogy az első Orbán-kormány politikájának legnagyobb hibája az volt, hogy ellenezte a privatizációt, támogatta a kis- és középvállalkozásokat, segítette az otthonteremtést, csökkentette az adókat. 

Bojár az elmúlt években komoly összegekkel támogatta a magyarországi radikális baloldalt. 

Kezdetben a 2018-as választáson hatalmasat bukó Juhász Pétert támogatta, még nizzai nyaralójában is üdültette. Utána a Momentum mellé állt, majd megzsarolta őket, mert a 2018-as választáson még a Momentum nem állt be a baloldali összefogásba. Bojár vagyona egyes becslések szerint mintegy harmincmilliárd forint.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke monetáris kérdésekben ad majd tanácsot Márki-Zaynak. Király ahhoz a balliberális kötődésű közgazdászkörhöz tartozik, akik szakértelmükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2008-ra súlyos pénzügyi válságba került, növekedés helyett pedig durván zsugorodott a magyar gazdaság. A bruttó hazai termék az addig várt ötszázalékos növekedési ráta helyett mínusz hét százalékkal zuhant a recesszióba.

Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa, háziorvos az egészségügyben tesz javaslatokat a baloldal közös kormányfőjelöltjének. Gyurcsány egészségügyi szakértője egy éve azzal került a köztudatba, hogy 

megpróbálta elbizonytalanítani az embereket a koronavírus elleni oltásokban. 

Később azért háborgott, mert szerinte túl sok kínai vakcinát kap, és a keletről érkezett oltóanyagokat továbbra sem ajánlaná. Szerinte az is baj volt, hogy a betegek túl gyakran telefonáltak a rendelőbe.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy csapata tagja Fleck Zoltán, aki felállított egy közjogi tanácsadó testületet, amely az alkotmányos kérdésekkel és a közjogi átmenettel foglalkozik. A gyurcsányista jogszociológus azzal a véleményével lett ismert, miszerint a baloldalnak kétharmad híján, egy esetleges sima többség esetén a „jogállam tiszta érvényesülésének időleges felmondásáról” is el kell gondolkodnia. Fleck érvelése közel áll a politikai terrorizmushoz, egyben a baloldal által vitatott jogállam létét igazolja.

Az egyetlen kakukktojás Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, olimpiai bajnok vízilabdázó, aki a sportpolitikában ad majd tanácsokat a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

A politikus az interjújában megemlítette az utóbbi években a baloldallal együtt politizáló Bod Péter Ákos közgazdászt, az MNB korábbi elnökét is, akitől szívesen fogadnak segítséget.

Márki-Zay a vasárnapi, majdnem két és fél órás élő adásban beszélt a magyar gazdák megkárosítása miatt 14 milliárd forintos bírsággal sújtott Bige Lászlótól kapott támogatásról is. A miniszterelnök-jelölt elárulta, hogy a vállalkozótól ötmillió forint támogatást kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.