időjárás 4°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Rétvári Bence: Jeles napok megismerését segítő honlap indult

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.07. 17:10 2021.12.07. 17:25
Rétvári Bence: Jeles napok megismerését segítő honlap indult

Nemzeti ünnepeket és nemzetközi emléknapokat összegyűjtő honlap indult, amely az adott eseményről szóló ünnepségek, megemlékezések megszervezéséhez nyújt segítséget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Rétvári Bence azt mondta, hogy a https://jelesnapok.oktatas.hu oldalon 48 jeles eseményhez kapcsolódó tartalom, köztük 288 forgatókönyv található, ezek a teljes ünnepség segédanyagát tartalmazzák. 

Van köztük például a tanévnyitóhoz, az 1848-as forradalom és szabadságharchoz, a karácsonyi ünnepséghez, a magyar költészet napjához vagy a víz világnapjához kapcsolódó tartalom. 

Az oldalon az eseményekkel kapcsolatban leírások, módszertani ajánlások, szövegek, videók, hanganyagok szerepelnek, és megismerhetők, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá, milyen forrásokból érdemes tájékozódni – ismertette, hozzátéve: a honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

Tudatta: a portált az Oktatási Hivatal hozta létre. Kérdőívekkel felmérték, mely ünnepnapok érdeklik az embereket, majd kiadványokat szerkesztettek, valamint összegyűjtötték a különböző alkotásokat és feltöltötték a honlapra.

– A honlap célja, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, amikor ünnepségekre, emléknapokra készülnek – tette hozzá az államtitkár. 

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt: a honlap az iskolák által feltárt igényekre reagál, de a létrehozásakor az is a célok között szerepelt, hogy jogtiszta szerzői műveket – filmeket, képeket, hanganyagokat – bocsássanak rendelkezésre, amellyel a pedagógusok színesebbé tehetik a tanórákat.

A portál segítség lehet a szülőknek, amikor a gyermeküknek szeretnének mesélni egy-egy eseményről, valamint a polgármestereknek, helyi közösségeknek, szervezeteknek is, ha valamelyik eseményt ők is meg szeretnék ünnepelni

 – fűzte hozzá.

Az elnök szerint a portál segít a diákoknak jobban elsajátítani az ismereteket, mert életre szóló élményt szereznek, amikor interaktívan részt vesznek például egy megemlékezésben.

Borítókép: Rétvári Bence és Brassói Sándor. (Fotó: Bach Máté)