Medgyessy főtanácsadója szerepel Pikóék fizetési listáján

A baloldali miniszterelnök korábbi embere, Komássy Ákos is feltűnik Józsefvárosban.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2022. 01. 31. 20:58
PIK Andrs
Budapest, 2019. szeptember 13. Pik Andrs az ellenzki prtok demonstrcijn a VIII. kerleti Prter utcban 2019. szeptember 13-n. Az ellenzk kzsen llt ki VIII. kerleti polgrmesterjelltjk, Pik Andrs s trvnytelen adatkezelssel vdolt kampnycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ejtőernyősök nem jönnek a hivatalba? – tette fel a kérdést még 2019 novemberében a frissen megválasztott Pikó Andrásnak a 24.hu újságírója, Józsefváros új polgármestere pedig határozottan rávágta: – Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom. Ebből már voltak konfliktusok.

Pikó András szavaival szöges ellentétben áll, hogy az Adatradar.hu adatigénylésére válaszul küldött listán – a megbízási szerződéseket nem küldte el a hivatal, csak egy táblázatot – számos olyan személy neve szerepel, akik szorosabban vagy lazábban, de mindenképpen kötődnek az összefogás pártjaihoz. 

A legismertebb közülük Atkári János, de sokan emlékezhetnek még például Komássy Ákosra is.

Komássy 1997-ben került közeli kapcsolatba a politikával, amikor belépett a későbbi MSZP-elnök, Tóbiás József vezette Baloldali Ifjúsági Társulásba (BIT), rá egy évvel pedig csatlakozott a szocialista párthoz. Nyilvános életrajza szerint 2001 tavaszától a 2002-es országgyűlési választásokig politikai tanácsadóként dolgozott az akkor még miniszterelnök-jelölt Medgyessy Péter mellett, és a választás után is mellette maradt, előbb főtanácsadóként, majd személyi titkárként. A fiatal karrierpolitikus nem bukott együtt főnökével, igaz, egy szinttel lejjebb sorolták: a D–209-es botrányt követően Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter politikai tanácsadója lett.

2005. október 1-jétől 2006-os autóbalesetéig a Fiatal Baloldal elnöke volt. Ez még az az időszak, amikor Zuschlag János és az ifjú szocialistákból álló bűnszervezete vígan lapátolta ki a közpénzeket az államkasszából. Komássyt később tanúként hallgatták ki az ügyben, és az Index.hu tudósítása szerint egyik alkalommal úgy fogalmazott:

ismerve a politikai szervezetek finanszírozásának átláthatatlan viszonyait, nem volt beszéd tárgya, hogy miből történik a programok finanszírozása. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére azt mondta, amíg volt pénz, addig nem foglalkoztunk azzal, hogy az honnan származik.

A 2009-es időközi választástól kezdve Komássy Ákos több választáson is sikertelenül indult, volt, mikor országgyűlési képviselői helyért, máskor polgármester-jelöltként, mindeközben évekig vezette az MSZP helyi szervezetét. Elnökségének végét egy országossá dagadt botrány tette emlékezetessé. Bukása azzal kezdődött, hogy a Magyar Idők 2015. szeptember 17-én megírta: a józsefvárosi szocialistáknál kettős könyvelést folytathatnak.

Akkor a NAV és a rendőség eljárása 2016 őszén eredménytelenül zárult. Komássy pedig a Wikipédia-oldala szerint 2019-től nem vállalt politikai tisztséget. Helyette inkább tanácsadó lett Pikó András egyik helyettese, Szili-Darók Ildikó mellett, és az elmúlt két évben körülbelül hatmillió forintot keresett – közpénzből.

Borítókép: Pikó András (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.