Szanyi Tibor: Nem Novák Katalinnal szemben, hanem alternatívaként jelölnénk Pál Évát + videó

Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesnőjét jelölné köztársasági elnöknek az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm). A döntés hátteréről és az esélyekről Szanyi Tibor, az Iszomm elnöke beszélt villáminterjúnkban.

Bákonyi Ádám
2022. 01. 06. 13:55
Szanyi Tibor
Budapest, 2014. mjus 25. Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetje az MSZP Jkai utcai szkhzban az eurpai parlamenti vlasztson 2014. mjus 25-n. MTI Fot: Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van-e áthallás abban, hogy a Fidesz után az Iszomm is nőt jelölne köztársasági elnöknek? 

– Igen, bár mi már tavaly ősszel elkezdtünk gondolkodni a saját jelöltünkön és hogy ez egy nő lehetne. Amikor a Fidesz megnevezte Novák Katalint, örültünk, hogy jól gondolkodtunk a kérdésről. 

– Ezek szerint ha a jelöltjével nem is, abban egyetértenek a Fidesszel, hogy Magyarországnak női köztársasági elnökre van szüksége? 

– Abszolút. Mi ugyanakkor nem csak erre, hanem a többi közjogi poszt legalább felére nőt javasolnánk.  

– Pál Évát egyébként Novák Katalinnal szemben, vagy inkább alternatívájaként jelölnék? 

– Színtisztán az utóbbi. Pál Éva jelölése teljesen független Novák Katalin személyétől. Mi nem abban gondolkodtunk, hogy Novák Katalin miért jó vagy rossz, hanem abban, hogy legyen alternatíva, mégpedig baloldali értékrendű alternatíva.  

– Mire számít, megkapják az ellenzéktől a negyven képviselői támogatást ahhoz, hogy Pál Éva hivatalosan is elnökjelölt lehessen? 

– A baloldali, ám parlamenten kívüli pártoktól, például a Munkáspárttól egyértelműen támogató visszajelzést kaptunk. Ami pedig a liberális ellenzéket illeti, arra számítok, hogy nemet fognak mondani. Ők jelenleg azt az álláspontot képviselik, hogy mivel nem a nép választja közvetlenül a köztársasági elnököt, nem is állítanak jelöltet. Azon túl, hogy szerintem igenis alternatívát kell állítani, ott bicsaklik meg ez a logika, hogy nekik a jelenlegi választási rendszer sem tetszik, akkor viszont miért indulnak? Ettől függetlenül reménykedem, sőt azt sem zárom ki, hogy a pártfegyelem ellenére akár fideszes képviselők is támogathatják a jelöltünket. 

– Miért tartják Pál Évát alkalmasnak, méltónak államfőnek? 

– Sokan kérdezték, hogy miért pont egy énekesnőt, egy művészt jelölünk. Jelezném, hogy Magyarországnak már volt művész köztársasági elnöke, Göncz Áprád műfordító. De Amerika elnöke lehetett például a színész Ronald Reagan is. A nemzet egységét kell kifejezni. Pál Éva volt fent is, lent is, munkáscsaládból indult, sikeres előadóművészként megélte a csillogást, majd devizahitelesként elveszítette mindenét, felnőttként újra kénytelen volt megélni a nyomort. Nem hiszem, hogy egy decens, jómódú jogászprofesszor jobban kifejezné és ismerné a nép sorsát, mint ő. 

A baloldal képtelen jelöltet állítani 

Az ellenzék hiába hangoztatja, hogy a „nép válasszon” köztársasági elnököt, ahhoz kétharmados parlamenti többséggel módosítani kellene az alaptörvényt – fejtegeti Itt az újabb ellenzéki erőpróba: jelölni valakit Novák Katalin ellen című cikkében a kormánypártisággal aligha vádolható Telex. A portál szerint az ellenzék előtt lényegében három út maradt, mindegyiknek csak szimbolikus jelentősége van. A következő napokban arról kell döntenie a pártelnököknek, hogy

  • lesz-e egy közös jelöltjük, aki megmérkőzik Novák Katalinnal, vagy
  • a pártok külön-külön megneveznek egy-egy jelöltet. Hivatalosan a nevük így nem kerülne fel a szavazólapra, mert ahhoz a parlamenti képviselők legalább egyötödének ajánlására lenne szükség.
  • Dönthetnek emellett úgy is, hogy bojkottálják a szavazást, azaz kivonulnak a parlamentből a szavazás napján.

„A borítékolható vereség ellenére meglepetés lenne, ha az ellenzék nem jelölne senkit. Az viszont biztos, hogy a hat párt nem fog tudni könnyen, konszenzussal megegyezni arról, hogy kit tartanak a legalkalmasabbnak a posztra, és ki az, aki egyáltalán el is vállalja a jelöltséget. Minderre pár napjuk vagy hetük maradt a pártelnököknek, és eddig még csak felmerülő nevekről se nagyon lehetett hallani” – írja a Telex.

Borítókép: Szanyi Tibor (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.