Szilvay Gergely: Leleplezősdit játszik Novák Katalinnal a 444.hu és nyomában a Telex

Nem igazán van sportértéke a korábbi blogbejegyzés előtúrásának, tekintve, hogy nehéz belekötni abba, amit Novák Katalin írt benne.

Forrás: Mandiner2022. 01. 06. 16:59
NOVÁK Katalin
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy egyetemistákkal folytatott beszélgetésen egy szegedi kávézóban 2021. november 26-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: A Fidesz-KDNP államfőjelöltje joggal lehetne a „gyere haza”-kampány arca is. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leleplezősdit játszik a 444.hu és nyomában a Telex, a leleplezett személy állítólag Novák Katalin, aki most adta át a családügyi tárcát, hogy köztársasági elnöki teendőire készüljön arra az esetre, ha megválasztják – írja a Mandineren megjelent cikkben Szilvay Gergely.

Az írás szerzője felidézi, hogy

Novák Katalinnak 2010 előtt volt egy Németországban, főállású anyukaként vezetett blogja, amiben egyszer azt írta, hogy hálát ad, amiért „nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből”, ezelőtt ugyanakkor azt is leírja, hogy „általánosságban tényleg könnyebb az élet Németországban”, illetve hogy „lehet nagyon boldog az ember Magyarországon”.

A kormánypártok államfőjelöltje emellett akkoriban összefüggésbe hozta a német óvónők odaadó munkáját a jobb fizetésükkel. Sőt mit több: leírta, hogy erdő szélén laknak, lenyűgöző a helyi bolt kínálata, és annyi pénzt tudtak megtakarítani, amennyit itthon nem tudtak volna. Végül megjegyezte, hogy többen nem értik, miért jönnek haza.

Szilvay Gergely szerint

a Telex is érzi, hogy a 444.hu leleplezése nem túl erős, hiszen oda is írták, hogy eme megjegyzéseket „nem érdemes a mai állapotokra vonatkoztatni”.

A Mandiner internetes oldalán megjelent cikk szerzője még ennyire sem látja eme bejegyzések előtúrásának sportértékét, tekintve hogy nehéz belekötni abba, amit Novák Katalin írt benne.

Persze ha a 444.hu és a Telex a balos irigykedési szokásokra akart rájátszani, akkor érthető a dolog, állapítja meg az írásban Szilvay Gergely, aki leszögezi, hogy azt is értené, ha „a zsigeri feminista reflexekre akartak volna rájátszani, lám-lám, Novák Katát visszaküldte a banknál dolgozó, karriert csináló férje a konyhába, kirakatnő”.

A Mandiner munkatársa szerint más kérdés, hogy ez a feminista érzékenyítő körön kívül nem működne, mivel kiderül, hogy Novák Katalin átélte a sokgyermekes anyák gondjait-bajait is. Ráadásul utána hazajött, pont akkor, amikor újra ki kellett volna vándorolnia a baloldal szerint csökkenő lehetőségek miatt.

Ehelyett Novák joggal lehetne a Gyere haza! kampány arca is, hiszen nem akkor jött vissza Magyarországra, amikor már rendbe voltak téve a dolgok. Hanem azért jött haza, hogy a rendcsinálásból kivegye a részét

– olvasható Szilvay Gergely írásában.

Szóval a 444. hu és a Telex még azt sem találta meg, ami a saját táboránál ütött volna, bár nyilván ez a „röhejesjövedelmezés” üt így is, csak kár, hogy valóban más volt a helyzet akkor és most. És ebben Novák Katalinnak is része van – vonja le a konklúziót az újságíró.

Szilvay Gergely a cikkében emlékeztet arra is, hogy a blogbejegyzésben lecsapódó élmény nem múlt el nyomtalanul, ugyanis a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére, 150 százalékkal nőtt, a kormány megemelte a bölcsődei pótlékot, hetven százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődék száma három és félszeresére növekedett. A tanárok bére is emelkedett, az intézményvezetőkéről nem is beszélve, és ugyan valóban az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően megy annyira jól ma az országnak, hogy már ez is kevés, de várható az újabb pedagógusbér-emelés.

És a németországi főállású anyaság sem múlt el nyomtalanul, hiszen a családok helyzetének javítására hozott intézkedésekből is termelési regényt lehetne írni.

Mindent egybevetve a kormány 2010-hez képest három és félszeresére növelte a családok támogatását, ami egész Európában az egyik legmagasabb arányt jelenti, a GDP 6,2 százalékát. 

A termelési regény alfejezetei: 195 ezer család igényelt babaváró támogatást; 36 ezren igényeltek nagycsaládos autókedvezményt; 2015 óta kétszázezer család, azaz nyolcszázer ember vette igénybe a csokot; félmillió gyerek vett részt Erzsébet-táborokban; kétszeresére nőtt a gyed. És így tovább – sorolja a cikk.

Novák Katalin családokért felelõs miniszter karácsonyfadíszt akaszt a zánkai Erzsébet-tábor karácsonyfájára 2021. december 16-án. MTI/Vasvári Tamás

És ott van még irgalmatlan mennyiségű ilyen-olyan kedvezmény, támogatás, juttatás, ami közvetve vagy közvetlenül segíti a családokat, szülőket, gyerekeket. 2011 óta az szja-visszatérítéssel együtt négyezermilliárd forint családi adó- és járulékkedvezmény maradt a családoknál, akik közel egymillió gyermeket nevelnek.

Bár Szilvay Gergely nem tudja elképzelni a négyezermilliárdot, de szerinte jól hangzik.

A Mandiner újságírója szerint nyilván lehetne még javítani a kórházi ápolók, a pedagógusok, az óvónők helyzetét, de sajnos az egészségügy és az oktatás két nehezen mozduló rendszer sok érdekkörrel, így ami eddig történt, az se semmi.

Az eddigi béremelésekből látszik, hogy a kormány teljesíteni is igyekszik, amit megígér, egyébként meg nemcsak a személyes fizetésünk, hanem az általános gazdasági környezet is számít. Márpedig az előző 11 év bizony sokat tett azért, hogy Novák Katalint minél többen kövessék a hazaköltözésben, mások pedig maradjanak itthon vagy csak világot látni menjenek el, aztán hazatérjenek.

Ez a leleplezés sem jött be. Pedig mennyi órát tölthettek szegény 444-esek egy régi blog átböngészésével! Sebaj, legalább megtudták, milyen főállású anyának lenni, ez sem utolsó – zárja a Mandineren elérhető írását Szilvay Gergely.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy egyetemistákkal folytatott beszélgetésen egy szegedi kávézóban 2021. november 26-án. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.