Díjazzák az érzékenyítő filmeket

Az LMBTQ-érzékenyítésre helyezett hangsúly immár a filmiparban is kötelező elemmé válik.

2022. 02. 03. 5:50
 LMBTQ poszt-trauma
Outfest Los Angeles LGBTQ Film Festival's 5th Annual Trans & Nonbinary Summit
LOS ANGELES, CALIFORNIA - AUGUST 21: A general view of atmosphere at Outfest Los Angeles LGBTQ film festival's 5th annual trans & nonbinary summit on August 21, 2021 in Los Angeles, California. Vivien Killilea/Getty Images for Outfest Los Angeles/AFP (Photo by Vivien Killilea / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Vivien Killilea / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy homoszexuális menekültről szóló animációs dokumentumfilm nyerte el a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál közönségdíját. 

Jonas Poher Rasmussen Menekülés című alkotása amely egyébként a Bátor útkeresők szekció győztese is egy afgán migráns történetét meséli el rajzolt formában, aki sok meghurcoltatás után érkezett Afganisztánból Dániába. Szerelmével, Kasperrel éppen házasodni készül, de ott motoszkálnak benne gyerekkorának mély traumái. A dán alkotás már több rangos díjat is kapott a filmfesztiválokon: 2020-ban beválogatták a cannes-i versenyprogramba, a Sundance Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját a dokumentumfilmes kategóriában, tavaly decemberben pedig a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját is megkapta. A Menekülés emellett Dánia Oscar-nevezettje a nemzetközi Oscar-kategóriában is.

Az elmúlt évek során a bevándorlás, főként pedig az LMBTQ-érzékenyítésre helyezett hangsúly immár a filmiparban is kötelező elemmé válik. Emlékezetes alkotás a Cannes-i filmfesztiválon bemutatott Benedetta című film, amely egy XVII. századi apáca leszbikus szerelmi viszonyát mutatja be egy olasz kolostorban. 

Emellett nagy felháborodást keltett az Arany Pálma-díjas, Titán című transzgender botrányfilm is, amelynek díszbemutatóját több tucat néző hagyta el, mivel nem bírták nézni a vásznon látható gusztustalan jeleneteket. A LMBTQ-érzékenyítés ugyanakkor a könyviparba, sőt a gyermekirodalomba is beférkőzött, ráadásul hazánkban is népszerűsítik. Mint ismert, 2020 őszén a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában látott napvilágot az első, magyar LMBTQ-propagandát tartalmazó mesekönyv, a Meseország mindenkié, amelyben többek között meleg, leszbikus és transznemű karaktereket jelenítenek meg.

Borítókép: Los Angeles-i LMBTQ-filmfesztivál (Fotó: Vivien Killilea/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.