Schiffer András és Vona Gábor szerint is óriási kompetenciahiány van az ellenzékben

Az ügyvéd szerint „ha az Orbán-kormány tagjait összehasonlítjuk az ellenzék legismertebb figuráival, egyértelmű, hogy hol van kompetenciaelőny és hol van kompetenciadeficit” – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2022. 02. 05. 18:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András és Vona Gábor volt a Spirit FM-en hallgatható Harcosok Klubja csütörtök esti adásának vendége. A meghívottak többek között Orbán Viktor moszkvai tárgyalásáról, kompetenciakérdésről és az ellenzék esélyeiről beszéltek. 

Moszkvai látogatás, külpolitika

Vona Gábor szerint Orbán Viktor nem saját akaratából volt Moszkvában, hanem a Putyin miatti kapcsolatából fakadóan ez kötelezettsége volt. Úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnököt Oroszország „uniós trollként” használja, amiért cserébe bizonyos segítséget nyújt Oroszország a NER-nek.

Oroszországnak most nagyon fontos volt az, hogy demonstrálni tudja, hogy az ukrán válság közepén egy európai uniós, egy NATO-tagállam miniszterelnökével tudott tárgyalni

– fogalmazott a műsorban. Úgy látja, abban más a mostani Orbán–Putyin-találkozó, hogy az most nemcsak Putyin érdeke volt, hanem az Európai Unióé is – idézi a Jobbik volt elnökének szavait a Mandiner.

Schiffer szerint nehéz értékelni a látogatást, miután erről nincsenek hiteles beszámolók. Egyetért Vona Gáborral abban, hogy a magyar kormány egyfajta missziót is ellát, amikor az oroszokkal tárgyal, ez szerinte az elmúlt hatvan év diplomáciájában nem egyedülálló szituáció. Hozzátette ugyanakkor:

elég „hervasztó” azt látnia, hogy az orbáni külpolitikával szemben egyetlen alternatíva van Magyarországon, az pedig a kritikátlan nyugati mintakövetés.

Kompetencia, Fidesz, ellenzék

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt két év után logikus lett volna, ha az ellenzék kompetenciaversenyben hívja ki a Fideszt az áprilisi választáson, valamint hogy a Demokratikus Koalíció volt az, amely – Dobrev Klára kompetenciáját hangsúlyozva – igyekezett kompetenciabeli kihívást intézni a Fidesz ellen, Vona Gábor azt mondta:

nem tartja reálisnak, hogy kompetenciaversenyben nyerjen az ellenzék a Fidesz ellen, mert a kompetenciakarakter felépítése nem két hónap.

Úgy látja, hogy az ellenzék azzal, hogy Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást egy olyan zavarodott helyzetbe került, amit a mai napig nem tudott strukturális, szervezeti szinten leképezni, ez pedig sokat árt a kompetenciának. Meggyőződése, hogy a választások utolsó heteire is bizonytalannak maradó tömeg számára az ellenzék kormányzóképessége és a Fidesszel kapcsolatos érzelmek közötti választás lesz a dilemma. Meglátása szerint ez nem biztos, hogy feloldható dilemma lesz, ezért sokan menekülőpártokat kereshetnek – olvasható a Mandiner oldalán.

Schiffer András fontosnak tartja, hogy egy alternatív erő kormányzóképesnek látszódjon, de mint mondta, Magyarországon az elmúlt harminc évben történt már olyan, amikor nem a kompetensebb erő került hatalomra, itt példaként hozta a rendszerváltó választást, valamint 1998-as választást.

Nyilvánvaló, ha csak az Orbán-kormány tagjait összehasonlítjuk az ellenzék legismertebb figuráival, egyértelmű, hogy hol van kompetenciaelőny és hol van kompetenciadeficit.

A 2010 előttiek restaurációja

Problémaként említette az LMP alapítója, hogy nemcsak kompetenciaelőnye van a Fidesznek, hanem egyelőre nem azt érzékelik az emberek, hogy a Fidesz annyit rontott volna az életkörülményeiken, hogy bármi jöhet, csak a jelenlegiek menjenek. Arról is beszélt, hogy Márki-Zay Péter mikor erősít a kabinetvezetői rendszerrel, akkor bekövetkezik, amit Schiffer a legkevésbé szeretne látni: a 2010 előtti hegemón elit csoportok restaurációja.

Szerinte miközben az ellenzéki pártokon belül rettenetes kompetenciahiány van, amivel ezt ki akarják pótolni, az a „90-es évek Jurassic Parkja”.

– Raskó György, Király Júlia, köszönöm szépen, én nem szeretném, ha Magyarországot Raskó Györgyök és Király Júliáék kormányoznák, miközben a kompetenciájukat elismerem

– jelentette ki Schiffer. Most is úgy gondolja, mint három évvel ezelőtt, hogy az ellenzéki pártok közül egy mutat föl kormányzóképes erényeket, az pedig a Demokratikus Koalíció.

A teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható.

Borítókép: Schiffer András és Vona Gábor (Fotó: Földházi Ároád/Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.