időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo
A kormány gyermekvédelmi népszavazását támadó szervezeteket szinte kizárólag külföldről támogatják

Külföldi donáció nélkül életképtelenek lennének a Soros-szervezetek

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar
2022.03.20. 12:56 2022.03.20. 14:15
Külföldi donáció nélkül életképtelenek lennének a Soros-szervezetek

– Számos jogvédő szervezet működik az országban, amelyek közül több elvi vagy anyagi alapon kötődik Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatához. Vezetőik szerint közérdekű, minden magyar állampolgár – sőt, tágabban minden ember, például a menekültek szempontjából is fontos munkát végeznek – olvasható az Adatradar cikkében. A portál gyűjtése szerint 

a liberális NGO-k társadalmi megbecsültsége alacsony, bevételeik elenyésző része származik belföldi forrásokból. 

– A külföldi kitettségük, és az a tény, hogy minden fórumon kritizálják a magyar kormányt, sokakban felkelti a gyanút, hogy politikai érdekeket (is) szolgálnak – tették hozzá. 

Az összesítés szerint a Magyar Helsinki Bizottság teljes bevétele 2018-ban 457 millió forint volt, a magyar adófizetőktől származó támogatásaik viszont ennek az összegnek csupán 1,2 százalékát tették ki. Ez a helyzet következő két évben sem sokat javult: a magyaroktól 2019-ben az összbevétel 1,11 százaléka, 2020-ban 1,6 százaléka származott. – Ennek akár az is lehet az oka, hogy a társadalmunk nem érzi égető szükségét a bűnözők és az illegális migránsok támogatásának vagy nem díjazza, hogy a szervezet rendszeresen bírálja a kormány intézkedéseit – most éppen a gyermekvédelmi népszavazást, amely esetében érvénytelen voksolásra buzdít – magyarázták a portálon. 

– A Helsinki Bizottsággal karöltve támadja a gyermekvédelmi népszavazást az OSF által ugyancsak támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a szervezet 2021-ben még bírósághoz is fordult a kormány népszavazási kérdései miatt – emlékeztet az Adatradar. Hozzátették: A TASZ 2018 és 2020 között összesen 731 millió forintnyi bevételt ért el, az egyszázalékos szja-befizetések aránya viszont ugyanezen idő alatt nem érte el a kilenc százalékot! 

A portál vizsgálta még az Ökotárs Alapítványt, és Amnesty International (AI) nevű NGO-t. – E két szervezet szintén erősen köthető Soros Györgyhöz, illetve az általa képviselt eszmékhez, semmi meglepő nincs tehát abban, hogy 

az AI is csatlakozott a gyermekvédelmi népszavazás bojkottjához

– jegyezték meg. Az összesítés alapján az AI hároméves bevételei összesítve megközelítették a 300 millió forintot, de ebből az egyszázalékos befizetések alig érték el a két százalékot. – A Norvég Alap civil támogatási programja körüli vitákban főszerepet játszó Ökotárs pedig 2018 és 2020 között 475 millió forint bevételre tett szert, de ha az adófizetőkön múlik, már rég lehúzhatta volna a rolót, felajánlásaik ugyanis még az egy százalékot sem érték el – olvasható az Adatradaron. 

Borítókép: Az Amnesty International plakátja. (Forrás: Amntesty International)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.