A megmaradás és az újrakezdés képessége jellemzi a magyarokat

A felvidéki magyarok kitelepítésével egy egész nemzetrészt csonkítottak meg és tettek minden jogalap nélkül földönfutóvá – hangsúlyozta a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából Gulyás Gergely. A miniszter ugyanakkor kiemelte: a magyarság egyik legfontosabb képessége a megmaradás és az újrakezdés képessége.

Magyar Nemzet
2022. 04. 12. 20:26
GULYÁS Gergely
Megemlékezés a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha meg akarunk maradni, akkor értékteremtő, erős közösségekre van szükség, településekre, ahol nem elfogy, hanem erősödik a magyar élet

  jelentette ki a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség tegnapi megemlékezésén a felvidéki magyarok „lakosságcserének mondott kitelepítését” a második világháború harcait követő leszámolások, etnikai tisztogatások, kollektív büntetések igen fájdalmas fejezetének nevezte, amikor egy egész nemzetrészt csonkítottak meg és tettek minden jogalap nélkül földönfutóvá. A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy

 a magyarságnak az egyik legfontosabb képessége a megmaradás és az újrakezdés képessége, ezért egy ember nem, de az összekapaszkodásra képes, egymásra figyelő emberek közössége meg tud maradni, akik továbbra is számíthatnak a magyar kormányra

 – húzta alá.

Gulyás Gergely megemlékezett a kárpátaljai magyarokról is, akik közül az ukrajnai háború miatt sokan kényszerültek elhagyni szülőföldjüket, vagy éppen ott maradtak, és rendkívüli nehézségekkel néznek szembe. Ennek kapcsán a miniszter rögzítette: a magyarok feladata Közép-Európában az, hogy az egymás közötti együttműködést és a békét megőrizzék.

A tárcavezető beszédét követően a legnagyobb felvidéki magyar közéleti és kulturális szervezet, a Csemadok elnöke hangsúlyozta:

 a második világháborút követően sokan váltak a politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítések áldozatává a Felvidéken, Magyarországra pedig több mint 89 ezer embert költöztettek át. Bárdos Gyula jelezte, hogy máig érvényben vannak a Benes-dekrétumok, és semmiféle erkölcsi vagy anyagi kárpótlás nem történt azóta sem.

Bárdos Gyula beszéde után a Rákóczi Szövetség elnöke örömét fejezte ki, amiért tavaly szeptemberben 312 gyermekkel több kezdte el a tanulmányait a magyar iskolákban, mint egy évvel korábban, sőt kiemelte, hogy 2010 óta nem csökken a magyar diákok abszolút száma és számaránya sem a Felvidéken. Csáky Csongor továbbá arról is beszámolt, hogy a tavalyi szlovákiai népszámláláson összesen 456 864-en vallották magukat magyarnak, és nyolcvan szlovákiai településen nőtt a magyarok száma és számaránya a tíz évvel korábbi adatokhoz képest. Ezeknek a településeknek a vezetőit köszöntötte a Rákóczi Szövetség elnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a rendezvényen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.