Gyurcsány elismerte, hogy Márki-Zay alkalmatlan volt

Értékelte az országyűlési választások végeredményét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szombat délelőtt tartott beszédében elismerte, hogy a baloldal az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Emellett a pártelnök Márki-Zay Pétert, a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelöltjét is kritizálta, ugyanakkor megvédte a csúfosan leszerepelt Jobbik elnökét, Jakab Pétert.

2022. 04. 09. 13:15
null
2021.06.07. Szentendre Gyurcsány Ferenc a DK elnöke lakossági fóruon vett részt Szentendre főterén. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal. A vereség megrendítő – közölte Gyurcsány Ferenc szombat délelőtt tartott, az országgyűlési választást értékelő beszédében. 

Mint ismert, a kormánypártok elsöprő győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíció jelen állás szerint mindössze 55 képviselői hellyel rendelkezik, és a korábbiakhoz képest közel egymillió szavazót vesztettek el.

Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem kell feladni az összefogás gondolatát. Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy 

aki azt állítja, hogy  jobb lett volna szétmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből.

– Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni – jelentette ki Gyurcsány, utalva Márki-Zay Péternek egy korábbi kijelentésére, amikor a szivárványkoalíció kormányfőjelölte azt mondta, a hat párt egyes vezetői nem álltak be mögé teljes meggyőződéssel. 

Továbbá a pártelnök védelmébe vette a Jakab Péter vezette Jobbikot is, mivel szerinte megalapozatlan az a vád, hogy az egykori radikális párt többet vitt, mint hozott a baloldali összefogás számára. 

Megjegyzendő, hogy a Jobbik a 2018-as választással ellentétben egyetlen egyéni körzetet sem tudott megnyerni, és elvesztették a mandátumaik kétharmadát.

A tavaly ősszel lezajlott baloldali előválasztásról és a miniszterelnök-jelölti versenyről szólva Gyurcsány felhívta a figyelmet arra, hogy annak nagyon sok tanulsága van, amit érdemes levonni, mielőtt esetleg azt újra használnák.

– Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás, azaz a pártokéból – emlékeztetett Gyurcsány. 

Mindez rámutat arra, hogy ha a baloldal megnyerte volna a választást, akkor Márki-Zay Péternek, a közös miniszterelnöknek saját párt nélkül rendkívül szűk mozgástere lett volna a saját elképzeléseinek véghezvitelére.

Emellett szóba került, hogy Márki-Zay Péter – akinek a nevét a beszéde során egyszer sem ejtette ki a DK elnöke – korábban többször is a baloldal leváltásáról beszélt, amit Gyurcsány öngyilkosságnak nevezett, mivel képtelenségnek tartja, hogy egy leendő miniszterelnök-jelölt ezt az ambíciót tűzze ki, miközben a baloldalt kellene győzelemre vezetnie.

Valójában egyvalaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt

 – emlékeztetett Gyurcsány.

A múlt vasárnap lezajlott országgyűlési választás óta folyamatosak az üzengetések a baloldalon, Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert jelölte meg a kudarc okozójának, ahogy Jakab Péter is a hódmezővásárhelyi polgármestert okolta a bukásért, miközben Márki-Zay azt állította, Gyurcsány a Fidesz legnagyobb fegyvere.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.