Díjak az őszi vadászati világkiállításnak

Az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás a világ rendezvényeinek első számú versenyén, az idén 12. alkalommal megrendezett Global Eventex Awardson három kategóriában is díjat, ezüst és bronzérmet nyert. Bors Richárd, a világkiállítás szakmai igazgatója lapunknak elmondta: nagyon fontos visszajelzés az elismerés, hisz a 33 nevező ország között a világnak olyan vezető államai is jelen voltak, mint az USA, Kína, Olaszország, Németország.

Békés Bence
2022. 05. 06. 7:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három kategóriában is díjat nyert az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás a világ rendezvényei­nek első számú versenyén, az idén 12. alkalommal megrendezett Global Eventex Awardson. A kiemelkedő szakmai szereplőkből álló zsűri a szakkiállítás (Trade Show) kategóriában ezüst-, a szakmai konferencia (Convention) és az audio­vizuális eszközök használata (Use of Audiovisual) kategóriákban pedig bronzéremmel jutalmazta a 2021-es budapesti világkiállítást.
A jelentős nemzetközi elismerésről kérdeztük Bors Richárdot, az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás szakmai igazgatóját, hogy miként értékeli az elért eredményt. Mint elmondja, nagyon fontos visszajelzés mindenkinek, aki részt vett a világkiállítás megvalósításában, hiszen a 33 nevező ország között a világ leggazdagabb vezető államai is jelen voltak, mint az Egyesült Államok, Kína, Olaszország, Németország és hosszan lehetne még sorolni. Ebben a rangos felhozatalban óriási eredmény, hogy Magyarország az élen szerepel. Úgy véli, hogy a 2016 óta tartó munka gyümölcse beérett, sorra érkeznek a pozitív visszajelzések. Példaként egy előző napi hírt említ: a magyar mozgóképfesztivál az egész estés dokumentumfilm kategóriában a Fekete István életét bemutató, A bereki ember című alkotást jelölte az idei díjazottak közé. Ennek a filmnek a létrejötte is kapcsolódik a világkiállításhoz, így büszkén gondolnak a sikerére. A film elérhető a Nimród vadászújság weboldalán, amit nemcsak azért érdemes megtekinteni, mert az egyik legnépszerűbb magyar szerző életéről szól, hanem fontos kordokumentum is egyben.


Visszatérve a Global Eventex Awards díjaira, szerinte egy ilyen hatalmas elismerés az összes eredményüket szimbolizálja: a világkiállítás rendezvénysorozatának csaknem 1,6 milliós látogatói számát, az 1500 programelemet, a magas szakmai színvonalú tudományos rendezvényeket, a maradandó alkotásokat, könyveket, filmeket, szobrokat és kiállítási tárgyakat. Azt is hozzátette: 2021-ben nemcsak Magyarországon, nemcsak Európában, hanem szerte a világban a vadászat és annak pozitív üzenetei terjedtek a világkiállításnak köszönhetően. Rengeteg ember ismerte meg a vadászat és a természetvédelem összefüggéseit. Szerinte hazánknak és a magyar vadászoknak arra is jó volt a világkiállítás, hogy meggyőződjenek róla, az időnként felszínre kerülő vadászatellenes hangok nálunk marginális mértékűek, a hazai közvélemény nyitott és elfogadó a témával kapcsolatban, hiszen a társadalom 15 százaléka ment el a világkiállítás valamelyik eseményére.
Bors Richárd a szakmai fórum bronzérmét is nagyon fontosnak tartja, hiszen ezzel megerősítést kapott az az áldozatos munka, amit a magyar hivatásos vadászok és erdészek végeznek a természet védelmében, illetve amit a tudomány világában a magyar vadbiológusok letesznek az asztalra.
A technológiai díj jelentősége sem elhanyagolható, mivel kiemelt céljuk volt, hogy a világkiállítás üzeneteit a legmodernebb eszközökkel adják át. Ennek nem pusztán az volt az oka, hogy magában a vadászatban is megjelentek és folyamatosan fejlődnek az élvonalbeli technikák, hanem a fiatalok elérése és bevonása miatt is alkalmazták a modern VR- és AR-technológiákat, amelyek nélkül ma már nagyon nehezen lehet megszólítani őket. Így viszont nagyon élvezték a programokat, és ezáltal lehetségessé vált, hogy közelebbről is megismerkednek majd a természettel foglalkozó szakmák valamelyikével. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.