Ismét több mint kétharmad a Fidesznek

A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, ezzel háromnegyedes Fidesz-győzelem valósult meg a fővárosban. A kormánypárti jelöltek sikerei jól tükrözik az ellenzék jelenlegi állapotát is – hívja fel a figyelmet az Alapjogokért Központ.

Magyar Nemzet
2022. 06. 27. 17:09
null
20220403 Budapest Választás 2022 országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás szavazás szavazókör Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckét helyen indult Fidesz–KDNP-s – vagy a pártszövetség által támogatott – jelölt a  június 26-án, vasárnap tartott időközi önkormányzati választásokon. Ebből 28 helyen győzött a jobboldal és csak négy helyen (Újpest, Kiskőrös, Békéscsaba, Nyírpilis) veszített. A fideszes jelöltek átlagosan 66,7 százalékot kaptak, a második helyezettek csak 28 százalékot – közölte az Alapjogokért központ Facbookon. 

Mint írják, a kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert. a Fidesz–KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal. 

Egyedül a IV. kerületben tudott győzni az ellenzék, azonban a balliberális pártok által indított Vasvári László alig hét százalékkal kapott több szavazatot, mint Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület közös jelöltje. 

Budapesten ezzel háromnegyedes Fidesz-győzelem valósult meg, miközben a választási részvétel két kerületben is 20 százalék alatt maradt. 

Karácsony Gergely  főpolgármester is kénytelen volt megállapítani, hogy az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.A baloldal még olyan városokban sem tudott eredményt felmutatni, mint Szeged, ahol a kormánypárti Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral szemben.
Az ellenzék jelenlegi állapotát jól tükrözi, hogy Keszthelyen még csak nem is indult ellenzéki jelölt a polgármesteri posztért. Ugyan önkormányzati képviselőjelöltet állított a baloldal, azonban a fideszes jelölt, Bánhegyi Renáta nagy fölénnyel nyert vele szemben. A most tartott időközi választások csak megerősítették az április harmadikai eredményeket, ezzel egyértelmű visszajelzést kaptak a baloldali ellenzéki pártok eddigi tevékenységükről.

 

Borítókép: Budapest Választás 2022 (Fotó: Bach Máté)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.