Márki-Zay Péter ma is kiáll a katonai segítségnyújtás mellett

A hétvégén közgyűlést tart a Mindenki Magyarországa Mozgalom, de Márki-Zay Péter az utóbbi napokban is csupán zavaros magyarázkodássokkal állt elő a kampánypénzekről, az elszámolás továbbra is késik. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje belebonyolódott az orosz–ukrán háborút érintő kérdéskörbe is, és ma is azt állítja, katonai segítséget kellene nyújtanunk Ukrajnának, ha a NATO úgy döntene. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításából az is kiderül, mit gondol a hódmezővásárhelyi polgármester Gyurcsány Ferencről.

Mediaworks–Hírcentrum
2022. 06. 17. 14:51
null
20220329 Budapest, Márky Zay Péter utcafóruma a Széll Kálmán téren. Fotó: Bánkúti Sándor Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta zajlik a vita a nyilvánosság előtt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampánypénzeinek elszámolása miatt, amit több mint két hónappal az országgyűlési választások után sem sikerült rendezni az elnökségnek. Márki-Zay Péter egyfolytában türelmet kér és állítja, hogy hamarosan elszámolnak a szabályoknak megfelelően, de egyelőre arra sem tudott egyértelmű választ adni, hogy van-e könyvelője a mozgalomnak.

Ellentmondások az elszámolásról

A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden azt mondta, hogy ők lesznek az elsők és az egyetlenek, akik el fognak számolni, de még mindig az a baj, hogy azok, akik a könyvelésüket vitték a kampány alatt, most már nem dolgoznak az MMM-nek. A műsorvezetőt is meglepte ez a fordulat, vissza is kérdezett: „eltűntek a könyvelői?” Erre Márki-Zay azt válaszolta, hogy már nem tudják fizetni őket, mert vége a kampánynak. 

Tehát egyértelmű, hogy szívességet szeretnénk kérni tőlük, hogy ugyan, még kommunikációképes állapotba hozzák ezt a könyvelést, hogy el tudjunk. De az elszámolás folyamatban van

 – magyarázkodott az MMM elnöke. Megjegyezte, hogy még most is jönnek be számlák, ezért továbbra is történnek kifizetések. – Tehát a lezárás még folyamatban van. De még egyszer mondom, én nagyon nagy híve vagyok annak, hogy számoljunk. Én ezen a héten szerettem volna ezt mindenképpen megtenni, mert szombaton nekünk közgyűlésünk van – fűzte hozzá Márki-Zay.

Másnap az M1 reggeli műsorában viszont már azt állította, hogy van könyvelője a mozgalomnak, csak nem főállásban dolgozik náluk. A műsorvezető emlékeztetett arra, hogy Kész Zoltán, az MMM elnökségi tagja május végén szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy számoljon el a kampánypénzekkel. Nincs a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak könyvelője? – tette fel a kérdést. Erre a politikus szó szerint így felelt: „Van neki könyvelője. Ez egy egyesület. Ennek a könyvelőnek van egy főállása is, nem nekünk dolgozik főállásban. Ahogy az ő ideje engedi, akkor ezeket szépen le fogja könyvelni.”

Gyurcsány nem akart nyerni”

A belső konfliktusok mellett a baloldali térfélen elsősorban Gyurcsány Ferenc és pártja okoz fejtörést az MMM-nek, hiszen a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke már az április 3-i választások estéjén Márki-Zay Pétert nevezte meg a kudarc fő felelősének és a hódmezővásárhelyi polgármester által alakítandó új pártot is perifériára szorítanák Gyurcsányék. Erről is kérdezték az M1 szerdai műsorában Márki-Zay Pétert, aki úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc mindent le szeretne uralni a baloldalon. Szerinte a Fidesz számára a legkényelmesebb felállás, hogyha 

van egy Gyurcsány vezette DK, van egy Mi Hazánk, és van a Fidesz, és hogyha ebből lehet választani, akkor Orbán Viktor örökké hatalmon fog maradni.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc a következő időközi választásokon, ahol a korábbi megállapodások értelmében „párbeszédes vagy momentumos jelöltek indultak volna egy körzetben, akkor a DK ráindított jelöltet, és így több ellenzéki jelölt is versenyez a kormánypárti vagy a Mi Hazánk jelöltjeivel.” Tehát szerinte óhatatlanul látszik az, hogy a DK szeretne egyeduralkodóvá válni az ellenzéki oldalon. Majd hozzátette: ez önmagában nem fölháborító, minden egyes pártnak az a célja nyilván, hogy minél több támogatója, és minél több képviselője legyen. Ez egy legitim törekvés.

A baloldalon húzódó törésvonalak kapcsán Márki-Zay egyenesen azt állította a közszolgálati televíziónak adott interjúban, hogy Gyurcsány Ferenc nem akart győzni a választásokon. – Biztos, hogy voltak olyan ellenzéki politikusok, akik nem akartak nyerni. Én azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc például valamilyen okból nem szerette volna ezt a választást megnyerni. Lelke rajta. Ő nem akart roma képviselőket sem a DK frakciójában. Ez is az ő döntése. Mi ezekben nem értünk egyet – hangsúlyozta a bukott kormányfőjelölt.

Katonai segítség Ukrajnának

A műsorban szóba kerültek az orosz–ukrán háború kapcsán tett korábbi kijelentései is, amelyeket Márki-Zay Péter a műsorban sajátos módon próbált védeni. Előbb tagadta, hogy magyar katonákat küldött volna Ukrajnába, majd amikor bejátszották a televízióban azt a mondatát, miszerint „ha a NATO úgy dönt, akár katonai segítséget is adna Magyarország”, azzal érvelt, hogy ez például kiberbiztonsági tanácsadást jelent, amit csak Orbán Viktor akadályozott meg a NATO-ban. A kérdéskör további boncolgatása közben megismételte: 

Ha a NATO támogatja Ukrajnát, én támogatom, hogy a NATO támogassa Ukrajnát.

Majd azt fejtegette, hogy az egész Európai Unió támogatja Ukrajnát, a magyar kormányfő „szavazatával” támogatja az ukrán katonaságot, az ukrán katonai védekezést, fegyvereket szállít az Európai Unió.

A valóságban egyes uniós tagállamok szállítanak fegyvereket, hazánk nem tartozik ezek közé, sőt a területünkön át sem engedünk fegyverszállítmányokat Ukrajnába. A Magyar Közlönyben is megjelent kormányhatározat értelmében Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz, és így nem engedélyezi az Európai Unió Tanácsának, hogy Magyarország területén szárazföldi és légi úton Ukrajnába fegyvereket szállítsanak.

Márki-Zay Péter egyébként a választási kampány utolsó napjaiban a korábbiaknál is keményebb háborús hangulatkeltést folytatott. A pécsi kampányzáró rendezvényén hamis történelmi párhuzammal érvelt a háború mellett. A politikus akkor azt állította, hogy Ukrajna most Magyarország háborúját vívja. Márki-Zay azzal is Ukrajna fegyverekkel való támogatása mellett agitált, hogy meg kell védeni a kárpátaljai magyarokat. Álláspontja teljesen szemben áll az Orbán-kormányéval, amely épp a kárpátaljai magyarok védelme érdekében nem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem is engedi át a szállítmányokat Magyarország területén.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.