„Ő a vigasztalás lelke”

– Mivel a pünkösdöt nem hatja át annyira a kereskedelmi szemlélet, lehetőségünk van arra, hogy jobban megőrizzük az ünnep vallási tartalmát – fejtette ki a lapunknak adott interjúban Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Mint mondta, ilyenkor érdemes ünneplőbe öltöztetnünk a szívünket, csenddel, imádsággal készülnünk erre a különleges ünnepre.

2022. 06. 06. 6:45
FABINY Tamás
Karácsony - Fabiny Tamás ünnepi istentiszteletet tartott Vecsésen Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pünkösd ünnepét mindig titok övezi – véli a lapunknak adott interjúban a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás szerint ez az ünnep korábban olyan volt, mint egy mostohagyerek: a karácsony és a húsvét mellett nem tulajdonítottak neki akkora jelentőséget. Mint mondta: például lelkészi szolgálatának kezdetén a pünkösdhétfő még munkanap volt. Fabiny Tamás lapunknak kifejtette: mivel a pünkösdöt nem hatja át annyira a kereskedelmi szemlélet, mint a húsvétot vagy a karácsonyt, lehetőségünk van arra, hogy jobban megőrizzük az ünnep vallási tartalmát. Kiemelte: pünkösdöt az egyház születésnapjának is lehet nevezni.

A nemzeti és vallási jeles napok között pünkösd már az Ószövetségben az egyik legjelentősebb ünnep volt: az aratási hálaadás napja. A „hetek” ünnepe volt, a peszah után hét héttel, vagyis negyvenkilenc előkészítő nappal. Az ötvenedik volt pünkösd, ami a görög pentekoszté (ötven) szóban is megjelenik. A kereszténységben pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen az egyház a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Vagyis a Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása, amely pünkösdvasárnap áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Hasonlóan a húsvéthoz, eredetileg egész héten át tartott, de csak két nap volt nyilvános ünnep. Bár pünkösdöt ünnepként csak a második században említik ókori keresztény írók (többek között Órigenész), az Újszövetségben már nagy jelentősége van. Az apostolok cselekedeteiről szóló könyv második fejezetében olvasunk róla. Itt egyebek mellett ez olvasható: Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.

Fabiny Tamás kiemelte: a Szentlélek megnyilvánulásainak metaforája a tüzes lángnyelv, a szél, mint a lélek fuvallata, a tűz szintén lélek, lelkesedést jelent. Hozzátette ugyanakkor, hogy pünkösdöt a kommunikáció ünnepének is tartja, ugyanis nagyon fontos mozzanat, hogy amikor Jézus tanítványai összegyűltek, megértették egymást. Fabiny Tamás szerint a Bábel tornyának történetével pont ellentétesek a pünkösdi események: amikor nem több nyelven, hanem egy nyelven szólunk egymáshoz. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke különösen hangsúlyosnak tartja a pünkösdi történetnek ezt a mondatát: „Mindnyájan együtt legyünk ugyanazon a helyen.” Szerinte ez arra ad bátorítást, hogy a járvány miatti kihagyások után az emberek bátran menjenek ismét templomba, és – akárcsak az apostolok – személyesen vegyenek részt az istentiszteleteken.

Hogyan lehet megmagyarázni, hogy mi is a Szentlélek? Fabiny Tamás kifejtette: ő a harmadik isteni személy:  Az Atyáról és Jézusról, a Fiúról több konkrétumot tudunk, de a Szentlélek megértésében inkább a metaforák segítenek: vihar, tűz, ami tisztít, aki erőt ad az embernek. – A tanítványok is félénkek voltak először, de a Szentlélek kiáradása után bátrak lettek. Erről szól II. Rákóczi Ferenc híres imádsága is: „Tanítványok nádszálak voltak, pünkösd után oszloppá lettek” – hívta fel a figyelmet az elnök-püspök. Kiemelte azt is: 

– Nagy titok, amikor a Szentlélek szól hozzánk. Mint mondta, fel kell készülnünk erre. Ünneplőbe öltöztetnünk a szívünket, csenddel, imádsággal. Még egy zaklatott életű embert is meg tud szólítani, de jobb, ha készülünk rá.

 

Borítókép: Fabiny Tamás ünnepi istentiszteletet tart (Fotó: Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.