A Momentum ne vágyakozzon Magyarországon válságra!

Tállai András: Németországban már sokkal nagyobb baj van, mint Magyarországon.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 11. 15:54
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. május 23. Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon hivatalosan háborús és migrációs válsághelyzet van, nem hivatalosan, a valóságban pedig forintválság, mégpedig történelmi léptékű forintválság – mondta napirend előtti felszólalásában Gelencsér Ferenc. A Momentum frakcióvezetője szerint ennek oka a kormány iránti bizalomhiány, ami azt jelenti, hogy az üzleti világ és a piac nem bízik a magyar kabinetben. – Ez az önök felelőssége, ez az önök hibája – mondta Gelencsér, hangoztatva, hogy a cseh korona, a horvát kuna, a román lej vagy a lengyel zloty nem értékelődik le ilyen mértékben. A momentumos politikus szerint a forintválság valójában kormányválságot jelent, aminek megoldása érdekében többek között az MNB elnökének lemondását, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, illetve az euró bevezetését sürgette. 

Tállai András válaszában úgy fogalmazott, hogy a Momentum új frakcióvezetője az álmairól beszélt. 

– Önöknek a vágya az, hogy ne legyen bizalom az ország iránt. Önöknek az álma az, hogy a befektetők ne adjanak pénzt, ne jegyezzék le az államkötvényeket, és ezáltal az ország ne tudjon működni – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semmiféle bizalmi válságban nincs Magyarország, hiszen a devizakötvény-kibocsátás az elmúlt időszakban is sikeres volt, és sikeres lesz a jövőben is. Tállai elismerte, hogy az ország nehéz helyzetben van, ennek azonban a háború és az ebből fakadó energiaválság az oka, ami nemcsak hazánkat, hanem egész Európát sújtja. – A gáz vagy a villamos energia ára többszörösére, négy-ötszörösére emelkedett, és ez bizony a magyar vállalatokat, a magyar gazdaságot nagyon nehéz helyzet elé állítja. Mi ezt a küzdelmet vívjuk, és sikerrel bírjuk. De láthatja, hogy más országok Európában, például az a Németország, amely az export bajnoka, most külkereskedelmi mínuszt kell hogy elkönyveljen, azaz az importja meghaladta az exportot. Németországban már sokkal nagyobb baj van, mint Magyarországon. És mi ettől szeretnénk megóvni az országot – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: az inflációt tekintve Magyarország jobban áll, mint azok az országok, ahol az árfolyam egy kicsit jobban alakul.Szerinte ha megvizsgáljuk a gazdasági növekedést, a csökkenő költségvetési hiányt és államadósság-rátát, akkor azt kell mondjuk: stabil a magyar költségvetés, a „magyar gazdaság állja a kihívások próbáját”.

– Ön pedig ne vizionáljon bizalmatlanságot, és ne vágyakozzon Magyarországon válságra. A kormány teszi a dolgát, az első dolga az, hogy a magyar embereket megvédje – zárta szavait Tállai András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.