Akadémiai bizottság vizsgálná az augusztus 20-i meteorológiai előrejelzéseket

Az MTA elnöke a vizsgálat lefolytatására Geresdi István egyetemi tanárt kérte fel.

Magyar Nemzet
2022. 08. 24. 18:35
FREUND Tamás
Budapest, 2021. november 24. Freund Tamás, az MTA elnöke beszédet mond az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának záróünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében 2021. november 24-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el? Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

– erre a két kérdésre kell választ adnia annak a vizsgálóbizottságnak, melyet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívott életre. 

Freund Tamás ma kiadott közleményében azt írta: a híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-i ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott. A részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni. 

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a vizsgálat lefolytatására Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét kérte fel.

– Az Akadémia vezetése nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzati döntéseket támogató tudományos tanácsadás mindenkor tényszerűen, szakszerűen és illetéktelen befolyásolástól mentesen történjen. A tényfeltárás érdekében az Akadémia vezetése a Technológiai és Ipari Minisztériummal is felvette a kapcsolatot, és jelezte együttműködési készségét az OMSZ tudományos hátterének megerősítésében. A bizottsági jelentésről és a további lépésekről az Akadémia nyilvános tájékoztatást fog adni – jelezte közleményében az akadémia elnöke.

Palkovics László a Mandinernek adott interjújában leszögezte: 

nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába. 

Az ipari és technológiai miniszter elmondta azt is, az OMSZ az új kormány megalakulása után azért került a Technológiai és Ipari Minisztérium alá, hogy a tevékenységét tovább erősítsék.

PFotó: Kurucz Árpád

– Az OMSZ nemcsak meteorológiai-információszolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni. A szakma képviselőinek azt fogom javasolni, hogy jöjjön létre egy országos meteorológiai és klímakutató intézet

 – ismertette jövőbeli terveit a miniszter. 

Borítókép: Freund Tamás, az MTA elnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.