Az idősebbekhez képest a fiatalok jobban érzékelik a generációs feszültséget

A fiatalabbak ellentétet érzékelnek, az idősebbek szerint viszont létezik harmónia a generációk között – derült ki az Ifjúságkutató Intézet által 2022 tavaszán készített reprezentatív kutatásból, amely a generációs feszültség jelenlétét vizsgálta a magyar társadalomban.

Magyar Nemzet
2022. 08. 12. 11:23
null
Budapest, 2019. oktber 6. Elektromos rollerrel kzleked fiatalok az Andrssy t jrdjn. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mathias Corvinus Collegium lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a magyar felnőttek általában érzékelik a generációs feszültség jelenlétét. Mint kiderült 

kétszer annyian vannak azok, akik szerint van, mint akik szerint nincs ellentét a fiatalok és az idősebbek között (41, illetve 20 százalék). A maradék 38 százalék pedig bizonytalan, érez is ellentétet meg nem is. 

A generációs ellentétet ugyanakkor másképp látják a különböző korcsoportba tartozók. Minél fiatalabb volt a válaszadó, annál nagyobb arányban érzékelt ellentétet. Eszerint 

a legfiatalabb, 18–29 éves korcsoportba tartozók 59 százaléka szerint van ellentét, a 30–39 éves korcsoportba tartozók 49 százaléka, míg a 40 évesek és idősebbek már csak négytizede érzékel ellentétet. Az életkor emelkedésével azonban növekszik azok aránya, akik nem érzékelnek ellentétet, a hatvan és a tőlük idősebbek körében háromszoros arányt figyelhető meg a legfiatalabb, 18–29 évesekhez képest.

Székely Levente intézetvezető szerint a generációs ellentétek érzékelésében megfigyelhető életkori különbségek más szociodemográfiai jellemzők szerint (pl. iskolai végzettség, a lakóhely településtípusa) nincsenek jelen. Mindez tehát arra utal, hogy a különböző korosztályok együttműködése ténylegesen nem függ mástól, csupán az életkortól.

A generációk közötti szolidaritás a témája az idei nemzetközi ifjúsági napnak is, melyet minden évben augusztus 12-én tartanak. Az ENSZ által kezdeményezett első nemzetközi ifjúsági napot az ezredfordulón tartották; azóta minden évben ez a fiatalok napja szerte a világon. 

Borítókép: fiatalok az Andrássy úton (Fotó: MTVA/Róka László)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.