A források megvonásáért kampányol a baloldal

Az elmúlt években folyamatosan azon ügyködtek a baloldal politikusai, hogy Magyarország elessen a neki járó európai uniós pénzektől. Elég csak arra gondolni, hogy ez ügyben nemrég Dobrev Klára levelet írt az Európai Parlamentnek, míg Karácsony Gergely Brüsszelben azzal a Vera Jourovával tárgyalt, aki többször is támadta hazánkat.

2022. 09. 13. 11:45
null
EP-098096A_Gender-Equality
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz – fogalmazott Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője még idén év elején. A szavai azután váltak ismét aktuálissá, hogy a héten a Magyarországnak járó európai ­uniós források lesznek terítéken az Európai Parlamentben (EP).

 

A képviselővé választását megelőzően pedig azt nyilatkozta, hogy az európai pénzek kiosztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve; amelyik kormány ezeket megsérti, azok helyett közvetlenül az Európai Unió (EU) ossza a pénzt. 

 

Az ügy pikantériája, hogy az a Cseh Katalin aggódik az uniós pénzek elosztása miatt, akinek a családi vállalkozásához köthető cégháló gyanús körülmények között nyert el több milliárd forintot ­uniós pályázatokon, az ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik. A hatóságok gyanúja szerint és a nyilvános adatok alapján ugyanis arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinékhoz és üzlettársaikhoz köthető cégháló tagjai a működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és nyertek el 4,8 milliárd forintot.

Cseh Katalin párttársa, Donáth Anna, aki szintén EP-képviselő, egy májusi nyilatkozatában úgy fogalmazott: 

 

„Először is, létesítsünk egyértelmű kapcsolatot a jogállamisági jelentés és a mechanizmus, tehát az EU-s pénzek felfüggesztése között.” 

 

Még 2020-ban pedig feltöltött a közösségi oldalára egy videót, amiben elmondta, hogy a következő EU-s költségvetési ciklusban a Momentum az LMBTQ-jogok érvényesüléséhez kötné az uniós támogatások kifizetését, és arról értekezett, hogy Magyarország nem biztosítja a homoszexuálisok egyenjogúságát. Egy 2020-as – a HVG-n megjelent véleménycikkben – Donáth Anna hangot adott annak a véleményének is, hogy a következő uniós költségvetésből odaítélt támogatásoknál a „nulladik lépésnek” annak kell lennie, miként áll a jogállamiság helyzete az adott országban, például Magyarországon.

 

– Mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek 

 

– fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője még tavaly februárban. Dobrev Klára 2019 óta az EP tagja, azóta pedig folyamatosan Magyarország ellen kampányol, így az sem volt meglepő, amikor nemrég levelet írt az Európai Parlamentnek arról, hogy hazánk továbbra se kapja meg az uniós fejlesztési pénzeket. 

 

A baloldalon ebből a szempontból Karácsony Gergely sem számít kivételnek, Budapest főpolgármestere 2020-ban a varsói városvezetővel és összesen 249 magyar és lengyel önkormányzattal karöltve levélben fordult az Európai Unió vezetőihez. 

 

Ebben azt állították: hogy az Orbán-kormány „foglyul ejtette Magyarországot, és felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését”. Tavaly májusban pedig Karácsony Gergely azt mondta: „ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre, és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”. Idén áprilisban a főpolgármester Brüsszelben járt, ahol szintén azért lobbizott, hogy a magyar főváros közvetlenül kaphasson európai uniós támogatásokat. Később ismét Brüsszelbe utazott, hogy találkozzon a hazánkat többször is támadó Vera Jourovával. A kormány szerint a baloldal a rendszeres támadásaival azt akadályozza meg, hogy a magyar emberek bére növekedjen. Még a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte a baloldal európai parlamenti képviselőit, fejezzék be azt a munkát, amellyel saját frakciójukban, az Európai Parlamentben és az Európai Unióban mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország, a magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók ne juthassanak hozzá az országot megillető uniós forrásokhoz. 

Nyolcmillió forint közpénz a Soros-konferenciának 

Az évek óta forráshiányra panaszkodó főváros több millió forinttal támogat egy rendezvényt, ahol balliberális szakértők, aktivisták, döntéshozók és újságírók vitatják meg hamarosan a „legégetőbb társadalmi kérdéseket” Budapesten – közölte az Adatradar. A portál kérdésére a főpolgármesteri hivatalból azt közölték, hogy legfeljebb nyolcmillió forinttal támogatják a Budapest Forum 2022 – Building Sustainable Democracies című konferenciát. Hozzátették: kifizetés még nem történt. A rendezvényt Soros György Közép-euró­pai Egyeteme (CEU) és a Political Capital társszervezésében tartják meg jövő szerdán. Mint írják: a folyamatos forrás­hiányra panaszkodó főváros bőkezűsége azért is meglepő, mert valószínűleg sem a CEU, sem a Krekó Péter vezette, a baloldalhoz ezer szállal kötődő műhely nem szorul anyagi támogatásra. Utóbbi nettó árbevétele ugyanis 2021-ben meghaladta a 67 millió forintot. Az Adatradar Számadó Tamás főjegyző válaszlevele alapján azt közölte: Karácsonyék a pénzen kívül operatív módon is támogatják a konferencia megrendezését, segítenek a szervezésben, és felszólalókat is adnak.

Borítókép: Cseh Katalin és Donáth Anna (Fotó: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.