időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Gyurcsány felesége a DK, a főpolgármester a Párbeszéd EP-listáját vezetheti

Dobrev–Karácsony-csörte várható a baloldalon

Bákonyi Ádám
2022.09.30. 05:45 2022.09.30. 13:31
Dobrev–Karácsony-csörte várható a baloldalon

Amennyiben Gyurcsány Ferencék nemcsak zsarolni akarják Karácsony Gergelyt, hanem valóban saját főpolgármester-jelöltet állítanak, az kizárólag Dobrev Klára lehet – értesült a Magyar Nemzet a baloldal belső ügyeire rálátó forrásokból. Szerintük várhatóan Dobrev a DK, Karácsony pedig a Párbeszéd EP-listavezetői is lesznek egyúttal, utóbbinak csak így van egyáltalán elméleti esélye az ötszázalékos küszöb megugrásához. Az európaiság és Budapest összekapcsolása mindkettőjük kampányának fő üzenete lehet.

Dobrev Klára akár főpolgármester-jelölt is lehet – állították egybehangzóan lapunknak a baloldal belső ügyeire rálátó forrásai Gyurcsány Ferenc minapi sejtelmes kijelentésével kapcsolatban, miszerint „nem alapértelmezett”, hogy Karácsony Gergelyt támogatják a 2024-es önkormányzati választáson. Magyarázatuk szerint 

bár Dobrev most árnyékkormányával került a figyelem középpontjába, a miniszterelnökség nem igazán, a főpolgármesteri szék viszont inkább reális célkitűzés a maga, nem utolsósorban pedig a DK számára.

Forrásaink hangoztatták: egyedül Dobrev Klára van azonos súlycsoportban Karácsony Gergellyel, a DK más politikusa, kerületi polgármestere nem veheti fel a versenyt a jelenlegi főpolgármesterrel. Egyes informátoraink szerint az is benne van a pakliban, hogy kijelentésével Gyurcsány Ferenc a tőle megszokott módon inkább „csak” zsarolni akarja Karácsonyt, hogy minél jobb pozíciókat érjen el pártja számára az önkormányzati választáson. Bár ezt a lehetséges forgatókönyvet senki sem vitatta, mások arra hívták fel a figyelmet: nem véletlen, hogy kiderült az is, Gyurcsány lett a DK budapesti elnöke.

 A Magyar Nemzet baloldali forrásai reális forgatókönyvnek tartották azt is, hogy 

Dobrev a DK, Karácsony pedig a Párbeszéd EP-listavezetői is lesznek egyúttal 2024-ben – ha pedig esetleg nyerne, Gyurcsány Ferenc felesége a főpolgármesterséget választaná az EP-képviselőség helyett.

– Ha a Párbeszéd valóban önállóan indul, ahogy azt bejelentették, még elvi szinten is csak úgy jöhet szóba, hogy megugorják az öt százalékot, ha Karácsony vezeti az EP-listájukat – fogalmazott egyik forrásunk. A baloldal belső ügyeire rálátó forrásaink végül kitértek arra is: az, hogy az önkormányzati és az EP-választás egy napon lesz, valójában Dobrevnek és Karácsonynak is kedvező, kampányuk fő üzenete pedig várhatóan Budapest és az európaiság, a főváros és az uniós ügyek összekapcsolása lesz.

Borítókép: Az önkormányzati és az európai parlamenti voksoláson már végleg ki akarja szorítani a DK a riválisokat (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.