időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo
Katasztrofális a közlekedés, napi 50-60 járat kimarad

Tiltakoznak a baloldali megszorítások ellen Pécsett

Elek Nikoletta
2022.09.26. 05:50
 Tiltakoznak a baloldali megszorítások ellen Pécsett

Petíciót indított a pécsi buszjáratok számának csökkentése miatt az Összefogás Pécsért Egyesület. A Petíciók.com honlapon megjelenő közlemény szerint az egyesület elfogadhatatlannak tartja, hogy most, amikor a háborús helyzet miatt jelentősen megnőttek a pécsi háztartások kiadásai is, a városvezetés nem biztosítja a megfelelő számú buszjáratot.

Tiltakozunk az ellen, hogy napi ötven-hatvan járat kimarad Pécsett, főleg a peremkerületeken, hiszen ezekben a városrészekben is megfizetik az emberek a helyi adókat és egyéb közterheket. Ezért elvárjuk, hogy Pécsett is biztosítva legyenek a normális életvitelhez igazított tömegközlekedési lehetőségek

− hangsúlyozták a közleményben.

A Összefogás Pécsért Egyesület felháborodását egyébként a baranyai megyeszékhely lakói is osztják. Több, a petíciót támogató pécsi lakos is megerősítette, hogy katasztrofális a közlekedés. Mint írják, a buszok sokkal ritkábban járnának a kelleténél, többször kimaradnak a járatok, amikor pedig végre megérkezik egy-egy busz, nem lehet rá felférni, így az emberek mindenhonnan elkésnek.

A pécsi lakosok azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet.

Miként lapunk megírta, a bevételek növelésére és a kiadások lefaragására hivatkozva járatcsökkentést jelentetett be a Tüke Busz Zrt. Pécsett. A baloldali önkormányzat mindezt azzal indokolta, hogy kevesebb pécsi lakos veszi igénybe a közösségi közlekedést, mint a járvány előtt, emiatt a cég bérletértékesítésből származó bevétele 2,5 milliárd forintról 1,5 milliárdra csökkent. Továbbá arra is hivatkoztak, hogy az autóbuszokat piaci áron tankolják, és az elektromos buszok töltése is megdrágult.

Mindennek következtében pedig, mint közölték, ősztől kevesebb járatot fognak indítani azokon a vonalakon, amelyeken kevesebb az utas. A napközbeni időszakokban tízszázalékos járatcsökkentést léptetnek életbe, míg éjszaka csak a legszükségesebb járatok maradnak. A városvezetés közleményéből ezen kívül kiderült az is, hogy a tízdarabos csomagban megvásárolható gyűjtőjegyek darabonkénti ára 330-ról 380 forintra, az elővételben megváltott menetjegyeké pedig 350 forintról 400 forintra emelkedik. A történtek kapcsán Barkóczi Csaba, a helyi Fidesz önkormányzati képviselője a Hír TV-nek nyilatkozva akkor rámutatott: Péterffy Attila baloldali polgármester nem tartotta be a választási ígéretét, miszerint drasztikus buszjegyárcsökkentés lesz, a járatok számát pedig iskolakezdés előtt nem megkurtítani, hanem növelni kellene.

Borítókép: Autóbusz forgalom a belvárosban a Rákóczi úton, illusztráció (Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.