Ez a harc lesz a végső az MSZP-ben?

Tisztújító kongressztust tart szombaton a végelgyengülés jeleit mutató MSZP, amely ennek ellenére várhatóan megerősíti a jelenlegi pártelitet, valamiféle versengés, vérfrissítés csak az alsóbb szinteken várható. A régi-új vezetés információink szerint a baloldali mellett a nemzeti karaktert is erősítené, amitől a legjobb esetben is csupán „óvatos emelkedést” remélnek.

Bákonyi Ádám
2022. 10. 21. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villányi úti központjában, a sajtó kizárásával tartja tisztújító kongresszusát szombaton a már hosszú ideje messze a parlamenti küszöb alatt mért MSZP. 

Ennek tükrében nem csoda, hogy míg a jobboldalon lámpaoltást emlegetnek, még baloldali politikai elemzők is a párt utolsó esélyeként tekintenek az eseményre. A Magyar Nemzet szocialista forrásainak szavaiból ugyanakkor az derült ki, hogy a kongresszus lényegében megerősíti a jelenlegi pártelitet, amely kihívók nélkül méreti meg magát. Az egyetlen újdonságnak az nevezhető, hogy az elnökhelyettes Komjáthi Imréből várhatóan társelnök lesz a posztot már betöltő Kunhalmi Ágnes mellett, hiszen a szocialisták egyik legfontosabb testületeként emlegetett választmányt egyedüli indulóként továbbra is Hiller István vezetheti majd. Információink szerint bár Komjáthi megüresedő elnökhelyettesi székéért ugyancsak egyedül indul Varga László, az alelnöki, elnökségi és más testületi tagságokért viszont két-háromszoros a jelöltek száma, akik között sok a fiatal és a nő. Szocialista forrásaink a tartalmi kérdésekkel kapcsolatban úgy fogalmaztak: a jövőben a klasszikus baloldali, szocialista–szociáldemokrata mellett a nemzeti karaktert is szeretnék erősíteni. 
Elismerték ugyanakkor, hogy a párt nem a legjobb korszakát éli, keresi a helyét az ellenzéki térfélen, ahol ha vezetői szerepét már nem is tudja visszaszerezni, markáns, megkerülhetetlen tényezője még lehet. Forrásaink szerint alapvetően „óvatos emelkedést” remélnek a kongresszus utáni időszaktól, és bár számolnak a stagnálás lehetőségével is, a „teljes széteséssel, lecsúszással” nem. 

– A 2024-es EP- és önkormányzati választás lesz a mércéje annak, hogy mennyire bizonyult sikeresnek a kongresszus által elfogadott vezetés és stratégia

 – fogalmazott egyikük.
Ismert: az elmúlt időszakban számos MSZP-s politikus lépett át Gyurcsány Ferenc pártjába, mert a jövőjüket ott látták biztosítottnak. Közéjük tartozik Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester, akiket később követett Trippon Norbert újpesti alpolgármester és Farkas István, valamint Szabó Gábor önkormányzati képviselő is. Szintén átlépett a DK-ba Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, de ugyancsak Gyurcsányékat választotta tavaly Kazincbarcika korábbi szocialista alpolgármestere, Klimon István is. 
Ha nem is igazoltak át Gyurcsány Ferencékhez, számos emblematikus politikusa is otthagyta az MSZP-t. Ilyen például Botka László, Szeged polgármestere, a párt egykori miniszterelnök-jelöltje, Bárándy Gergely és Szanyi Tibor, a szocialisták volt alelnöke és európai parlamenti képviselője. Kilépése előtt Szanyi úgy fogalmazott: „Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.” 

Legutóbb pedig Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője jelentette be, hogy több évtizednyi tagság után távozik a szocialista pártból, megfogalmazása szerint „a mai MSZP mechanizmusaitól, szem­ellenzős jövőtlenségétől” köszön el. Hangoztatta: az elmúlt években nemegyszer próbálta felrázni a közösségét, amivel viszont a párt vezetőinek érdekét sértette, így be kellett látnia, hogy nem tudja áttörni a „belső megkövesedés falát”.
Bár még az MSZP tagja, Mesterházy Attila sem látja fényesen a párt jövőjét. – Noha többször elmondtam már, hogy az MSZP-ben radikális változtatásra van szükség, egyébként el fog tűnni a politikai palettáról, a jelenlegi vezetés részéről nem látok erre készséget. A pártot nem lehet életben tartani, ha egység helyett tovább folytatódnak a belső, személyes viták, a kiszorítósdi – jelentette ki az egykori elnök.

 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (jobbra) egy kongresszuson (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.