Törvénysértéssel vádolják V. Naszályi Mártát

Némaságba burkolózott a mára összehívott rendkívüli ülés első órájában V. Naszályi Márta. Az I. kerület baloldali polgármestere nem válaszolt a képviselők kérdéseire, és arról sem nyilatkozott, hogy milyen formában fogadnák el azt a 12 képviselő által benyújtott javaslatot, ami a kerületi szervezési és működési szabályzat módosításával megvágná a jegyző jogköreit.

2022. 10. 20. 20:49
null
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két részre szakadt az I. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, a jelenlegi helyzet szerint az egyik oldalon a párbeszédes polgármester, V. Naszályi Márta és a testületben ülő egyetlen párbeszédes önkormányzati képviselő, Kun János, a másik oldalon a többi képviselő áll. 

A 12 önkormányzati képviselő (Fidesz, KDNP, függetlenek, Momentum, DK, MSZP, LMP) rendkívüli ülést kezdeményezett, amelyen egyetlen napirendi pontot tárgyaltak volna. Ez a kerületi szervezési és működési szabályozás módosítása lett volna, amivel a jegyző jogköreit akarták visszavágni. 

A polgármester azonban végül más formában tűzte napirendre a javaslatot, később pedig arról kezdett beszélni, hogy a rendeletmódosítást kezdeményező 12 képviselő nem is adott be előterjesztést. Ezt V. Naszályi Márta másfél órával az ülés kezdete után bökte ki, az első órában a képviselők ugyanis hiába kérdezték bármiről a polgármestert, nem válaszolt a kérdésekre. Maga helyett a jegyzőt és párbeszédes képviselőtársát utasította válaszra. A fideszes képviselők szerint a polgármester harmadik ülés óta törvénysértően vezeti a képviselő-testületet. V. Naszályi Márta szerint viszont a Fidesz akarja őt arra kényszeríteni, hogy törvényt sértsen. A vita abból robbant ki, hogy az I. kerületben szeptemberben időközi választáson nyert a Fidesz–KDNP az 5. számú egyéni választókerületben. Itt korábban a momentumos Gelencsér Ferenc volt a képviselő, aki átült a parlamentbe. 

Az időközi után V. Naszályi három hónap után újra összehívta a kerületi képviselő-testületet, amely előtt az összes Fidesz–KDNP által benyújtott előterjesztés ellen törvényességi kifogást emelt a jegyző, így ezeket nem is tűzte napirendre. Ezt követően vonult ki a képviselő-testület többsége az ülésről, a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a függetlenek, illetve az LMP és a DK politikusai is.  

A mostani testületi ülésen azt akarták elérni, hogy a jegyző ezt a jövőben ne tehesse meg, V. Naszályi azonban nem akart lemondani erről a lehetőségről, és, ahogyan ő fogalmazott, „a témát” napirendre vette, de a szervezési és működési szabályzatot nem módosította volna. Az így született előterjesztést a képviselő-testület le is szavazta, csak a két párbeszédes politikus támogatta volna a látszatmegoldást. 

A polgármester egyébként a vesztes időközi választás után megbízási szerződést kötött egy ügyvédi irodával, amelynek vezetőjével folyamatosan konzultált a tegnapi testületi ülésen is. Az ügyvédi irodát V. Naszályi harmincezer forintos órabérrel alkalmazza a kerületiek pénzéből. A testületi ülésen résztvevő ügyvéd azt állította, azért segít a polgármesternek, mert jó ismerőse.

Borítókép: V. Naszályi Márta egy vizsgálóbizottsági ülésen a budapesti Városházán (Fotó: Havran Zoltan / Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.