A közösség érték! – pedagógus-továbbképzést indít a Magyar Cserkészszövetség

A cserkészpedagógia élménypedagógia. Sajátos, komplex megközelítése annak, hogyan foglalkozhatunk a gyerekekkel, hogyan alkothatunk közösséget, amely a társadalom gerincét alkotja – hangsúlyozza Jakab Rita, a pedagógusképzések szakmai koordinátora. A Magyar Cserkészszövetség 2022-ben harmincórás, akkreditált pedagógus továbbképzést indít pedagógusoknak, hogy módszertani kultúrájukat gazdagíthassák és új iskolai közösségfejlesztési gyakorlatokat alkalmazhassanak.

Domján Anikó
2022. 10. 29. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cserkészpedagógia sajátos megközelítése a gyerekkel való foglalkozásnak, egy komplex rendszer, azonban bizonyos elemei kiemelhetők, átadhatók a tanároknak

 – fogalmazott Jakab Rita, a pedagógusképzések szakmai koordinátora, a továbbképzés egyik trénere.

Arról is beszámolt a Magyar Nemzetnek, hogy a cserkésznevelők pedagógiája élményalapú, vagyis játékokkal, különböző gyakorlatokkal segítik beindítani a csapatdinamikai folyamatokat. Ezek beépülésével a gyerekek képesek lesznek könnyebb kapcsolódásra, konfliktuskezelésre és nehézségek leküzdésére is.

A Magyar Cserkészszövetség akkreditált pedagógusképzése a 2022–2023-as évekre tervezetten két harmincórás kurzusból áll, melynek első felvonása november folyamán zajlik majd. Az edukáció célja, hogy a résztvevők ismereteinek és módszertani kultúrájának gazdagításával a pedagógusok képessé váljanak olyan rövid időtartamú és több napos (kirándulások, táborok) értékproduktív szabadidős programok megtervezésére, megszervezésére, amelyek fókuszában a gyerekek és fiatalok közösségének fejlesztése áll

 – részletezte.

A tanórai és tanórán kívüli lehetőségekről, módszerekről az első félévben tanulhatnak a résztvevők, míg a több napos programok: osztálykirándulások, táborok felépítéséről a tavaszi félévben szeretnénk képzéseket tartani – mutatta be a képzés menetét a koordinátor.

A Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola első körben, 2022-ben négy képzésnek ad teret, nyolcvan pedagógus edukálására

 – ismertette Jakab Rita.

A Magyar Cserkészszövetség küldetése

A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több mint kétszáz országában ötvenmillió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtanak, valamint ifjúságnevelést végeznek önkénteseik segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve hétéves kortól mindenki számára befogadó közösség a cserkészet, aki nyitott elveikre és a közösség életében tevékenyen részt vállal.

A szakmai koordinátor arról is beszélt: a cserkészszövetség nyitott arra, hogy mozgalmuk gyarapodjon a képzések hatására, de elsődleges céljuk társadalmi szintű változásokat elérni a cserkészpedagógia alkalmazásával. Úgy fogalmazott: 

szeretnénk megmutatni a pedagógusoknak, milyen perspektívákat rejt, milyen sokat ad hozzá a gyermekek fejlődéséhez, amikor egy iskolának cserkészcsapata van.

Jakab Rita hangsúlyozta: szeretnék, ha a képzést elvégző pedagógusok a pályájuk során alkalmazni tudnák a kurzusokon elsajátított módszereket, ezért az akkreditált továbbképzést ajánlják minden olyan köznevelésben dolgozó pedagógusnak, aki részt vesz a gyermekek és fiatalok közösségi életének, szabadidős tevékenységének szervezésében.

Borítókép: A közösségi élet fejlesztően hat a gyerekekre (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.