Meg kell őrizni a bíróságok függetlenségét

Nincs szükség reformokra az igazságszolgáltatásban – jelentette ki Varga Zs. András, a Kúria elnöke. A bírósági vezető példákkal illusztrálta a magyar igazságszolgáltatási rendszer egyre sikeresebb működését, de beszélt arról is, hogy az elmúlt években rendszeres politikai támadásoknak vannak kitéve a bíróságok, ami ellen nem tudnak védekezni.

2022. 10. 28. 7:08
null
20220713 budapest birosag vv fanni gyilkosanak pere itelet hirdetes SENKI SEM JARULT HOZZA havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke csütörtöki sajtóreggelijén az újságíróknak elmondta: az elmúlt 25 évben ritkán volt minden ennyire rendben, mivel a Kúrián már nincsenek egy évnél régebbi ügyek. Sikerült feltölteni a megüresedett álláshelyeket, valamint eleget tettek annak a feladatuknak is, hogy tartották a szoros határidőket, például a választási ügyekben. 

Érthetetlen, miért van erős csatazaj a bíróságok, különösen a Kúria körül 

– fejtette ki a háttérbeszélgetésen az elnök, aki hangsúlyozta hivatalának politikai függetlenségét, és kiemelte, hogy a bírói kinevezésekkel kapcsolatban egyes sajtótermékekben megjelent támadások nem igazak, hanem „különféle okokból felfújt lufi jellegű problémák”. Kijelentette, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közti hatáskörmegosztásra vonatkozó kérdések megjelentek a jogállamisági tárgyalásokban is. 

Varga Zs. András emlékeztetett: nagyjából húsz évvel ezelőttig létezett egy ki nem mondott megegyezés, mely szerint a politikai erők a vitáikból kihagyják a bíróságokat, de azóta a bíróságok megjelentek a politikai vitákban, „nagyobbrészt pofozóbábuként”. 

Hozzátette: amikor politikai természetű kifogásokat fogalmaznak meg bíróságokkal szemben, akkor nekik hallgatniuk kell, ám ha valamelyik politikai csoportosulás tűrhetetlen határokat lép át, akkor kötelességük tömören reagálni anélkül, hogy érdemi politikai vitába bocsátkoznának. Úgy vélte, az OBT ünnepi ülésén készített jegyzőkönyvből kiolvasható, hogy ott elhangzott egy vádirat Magyarország és a magyar bíróságok ellen, mely szerint hazánkban rosszul mennek a dolgok az igazságszolgáltatás terén. Ezen az ülésen részt vett az európai bírói tanácsok hálózatának elnöksége is, amely úgy reagált, hogy igazságügyi reformra van szükség. 

Varga Zs. András szerint azonban ez szükségtelen, mert Magyarországon az igazságszolgáltatás  jó irányba halad. 

Úgy érvelt, egy igazságügyi reform célja az lenne, hogy az igazságszolgáltatás szereplői átrendezzék a terepet, majd hozzátette, a bírói tanács ünnepi ülése után egyértelművé vált, hogy itt egyéni vagy csoportambíciók játszanak közre. Sajnálatát fejezte ki, amiért ebbe a Kúriát belekeverték, melynek szerinte politikai okai és céljai vannak. Figyelmeztetett, hogy veszélyes folyamat, ha az emberek elveszítik a bizalmukat az igazságszolgáltatásban, mert akkor ennek az intézménynek vége lesz, ugyanis az emberek nem fognak hozzájuk fordulni – zárta érvelését a Kúria elnöke.

Borítókép: Illusztáció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.