Világszínvonalú sejtterápiás eljárást honosítottak meg Magyarországon

Az innovatív terápiával a hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedőket fogják kezelni.

2022. 10. 18. 15:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkőhöz érkezett az onko-hematológiai ellátás Magyarországon 

– hangsúlyozta a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés meghonosítása alkalmából tartott sajtóeseményen Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében egy olyan világszínvonalú terápia fog megvalósulni, amely a hazai, hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben (egyes leukémiák és limfómák) szenvedők kezelését segíti. Mint fogalmazott, itt nemcsak egy rendkívül új, innovatív technológia bevezetéséről, hanem komoly szervezői munka megvalósításáról van szó annak érdekében, hogy a sejtterápiás és az immunterápiás eljárást ötvöző CAR-T-kezelést – amely számos fejlett országban gyakorlatilag a hazaival egy időben válik elérhetővé – megtanulják, és a későbbiek során oktatni is tudják a szakemberek. Ez azért is fontos, mert ha minden a tervek szerint alakul, akkor a későbbiekben hasonló technológiákat fognak behozni Magyarországra – részletezte az államtitkár.

 Takács Péter arra is kitért, hogy a sajtóban megjelenő hírek szerint a daganatos halálozás terén hazánk nem áll fényesen, a számok mögé nézve azonban kiderül: 

a daganat felismerésétől a bekövetkező halálesetig pontosan annyi idő telik el itthon is, mint legfejlettebb OECD-országokban. Mindez azt jelenti, hogy a magyar betegek is a legmodernebb gyógyszereket és terápiákat kaphatják meg. Amit viszont meg kell erősíteni az a prevenciós szemlélet, amelyhez társadalomformálásra, szemléletformálásra és paradigmaváltásra van szükség

 – mutatott rá.

Az államtitkár beszédét követően az Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései elnevezésű EFOP projekt keretében megvalósuló kezelést Vályi-Nagy István ismertette. A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta: a a CAR-T (kiméra antigén receptor) kezelés bizonyos hematológiai daganatos betegségek – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek – kezelésében alkalmazható.

A daganatterápiához a beteg saját immunsejteit (T-sejtek) használják. Az immunsejteket speciális eljárással gyűjtik a beteg véréből és genetikai módszerrel a megbetegedést okozó daganatsejteket felismerni képes molekulákat hoznak létre a felszínükön. A beteg így módosított immunsejtei a CAR-T-sejtek, melyeket a kezelés során  visszajuttatják a beteg keringésébe, ahol a CAR-T-sejtek felismerik és kapcsolódnak a daganatsejtekhez, majd aktiválódás után elpusztítják azokat. 

Amikor pedig ezek a sejtek befejezték a feladatukat, akkor irányítottan meg lehet szüntetni a működésüket a szervezetben – magyarázta a főigazgató. 

Borítókép: Takács Péter, Vályi-Nagy István és Dobos Katalin biológus megtekinti a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet új sejtterápiás központjának CliniMACS Electroporator berendezését. Fotó forrása: (MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.