Átadták Budapest díszpolgári címeit

Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja alkalmából rendezett csütörtöki ünnepségen átadta a Budapest díszpolgára címeket. Míg Tarlós István idejében a városvezetés törekedett arra, hogy a fővárosi díjazottak névsora kiegyensúlyozottságot mutasson, Karácsony elmúlt három évében ez már kevéssé jellemző.

2022. 11. 18. 5:55
20221117 budapest uj varoshaza karacsony gergely diszpolgari kitunteteseket - kinevezeseket ad at havran zoltan magyar nemzet Fotó: HAVRAN ZOLTÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A most 149 éves Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát ebben az országban. A polgári ethosz azt jelenti, hogy az igazságot minden körülmények között jobban szeretjük a hazugságnál, hogy a politika nem a pillanat uralása, hanem az igazság keresése, és nem bűnbakokat, hanem megoldásokat keresünk – hangoztatta Karácsony Gergely főpolgármester tegnap a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén, amelyen átadták a fővárosi díszpolgári címeket és más elismeréseket.

A tegnapi ünnepséggel egyben megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is.

Díszpolgári címet kapott Dés László zeneszerző, előadóművész; Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője; Hajdu László, a XV. kerület korábbi polgármestere, volt országgyűlési képviselő; Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti és környezetmérnöki tudományok doktora, valamint Závada Pál író. A kitüntetés posztumusz díjazottja Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő.

Tarlós István korábbi főpolgármester időszakában a városvezetés még törekedett arra, hogy a fővárosi díjazottak névsora kiegyensúlyozottságot mutasson. Tarlós utolsó hivatali évében, 2019-ben díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Euró­pa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész. Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek.

Karácsony 2020-ban díszpolgári címre javasolta két hivatali elődjét, Demszky Gábort és Tarlós Istvánt. Karácsony ezt azzal indokolta, hogy „egy olyan országban hiszek, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek”, szerinte „a magyar közéletre egyre inkább a polgárháborús viszonyok jellemzők”, és azt hangsúlyozta, hogy „nem mehetünk tovább ezen az úton”.

Ehhez képest Karácsony főpolgármesterségének első három évére inkább a baloldalhoz köthető személyiségek elismerése jellemző. Az idén díszpolgárrá választott Dés László zeneszerző, előadóművész – aki az indoklás szerint kiemelkedő jazzművészi tevékenységéért, valamint a kortárs magyar musicalek és filmek zeneszerzőjeként kifejtett munkájáért, nagy népszerűségnek örvendő alkotásaiért kapta az elismerést – bevallottan baloldali és kormányellenes. A tavaszi választások után a Klubrádió­ban például arról értekezett, hogy a Fidesz egyenesen hülyének nézi az embereket, és szerinte a magyarok nem tudnak demokratikusan gondolkodni.

A szintén díszpolgárrá választott Hajdu László már 2014-ben DK-s támogatással nyert a XV. kerületben, és Gyurcsány-párti színekben lett később parlamenti képviselő. Szintén a baloldalhoz köthető a kitüntetettek közül Závada Pál író is.
Tavaly lett Budapest díszpolgára Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, akit tavaly Karácsony javasolt a baloldal államfőjelöltjének (végül a Jobbik nyomására nem ő, hanem Róna Péter lett az aspiráns). Két évvel ezelőtt pedig szerepelt a díszpolgári címmel kitüntetettek között a korábban liberális, mostanában magát marxista filozófusnak nevező Tamás Gáspár Miklós, valamint Kenedi János író, történész, aki 2021-ben csatlakozott a Karácsony Gergely kormányfőjelölti támogatására létrehozott 99 Mozgalomhoz.

Borítókép: Karácsony Gergely és Dés László (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.