Frontot nyitottak az embercsempészek a déli határainknál

A déli határainkat uraló embercsempészbandák katonai szintű akciókat hajtanak végre. Az agresszió egyre növekszik, bandánként nyolc-tíz lőfegyverrel, köztük sorozatlövő fegyverrel is felszereltek, amit egyre gyakrabban használnak. Az agresszió már a migránsok körében is tetten érhető.

2022. 11. 22. 21:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészbandák már katonai szintű akciókat hajtanak végre, mondta Boross Zoltán ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője, aki az egyre súlyosbodó migránshelyzetről, azon belül is az egyre agresszívabb embercsempészekről adott friss elemzést a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

Az agresszió egyre csak növekedett az elmúlt időszakban, az embercsempészek változtattak a módszereiken. Egyre több fegyvert detektálunk ezeknél az elkövetőknél. Csoportonként nyolc-tíz lőfegyverük is van ezeknek az embercsempész-bűnszervezeteknek. A módszereik is fejlődtek, egy katonai szintű végrehajtást látunk

– fogalmazott Boross ezredes, aki a lapunknak néhány hónapja adott interjúban még csak négy-öt azonosított embercsempészbandáról beszélt.

 

Az embercsempészek maffiaszerűen szervezettek. Minden akciót gondosan megterveznek, saját felderítőik vannak, és nemcsak fegyvereket vásárolnak, hanem a legmodernebb katonai eszközökkel szerelik fel magukat: már éjjellátó készülékeket is találtak náluk.

Emlékeztetőül, néhány éve a gyakorlatban használták azt a módszert, hogy éjszaka egy migránst alufóliába csavarva próbáltak átcsempészni, hogy a hőkamerák ne tudják felfedezni – de azóta már nagyot léptek előre.

Az embercsempészek a közösségi oldalakon, névvel, telefonszámmal hirdetik magukat, és vannak, akik családi kedvezményt is ajánlanak a migránsoknak, így a 15 év alatti gyermekeknek már nem is kell fizetniük, csak a felnőtteknek. Egy út például Damaszkuszból Németországig 8-15 ezer euró (kb. 3,3-6,2 millió forint) is lehet, a magyarországi szakasz pedig átlagosan háromezer euró (kb. 1,2 millió forint).

Újabban egyébként már azoktól a migránsoktól is pénzt követelnek, akik önállóan, egyedül akarnak beszökni az országba.

Az NNI információi szerint nyolc-tíz olyan nagyobb csoport van, amelyik folyamatosan szervezi a csempészést a szerb–magyar határon. Ezek az alvilági formációk 35-40 fővel tevékenykednek, illetve vannak erősebb bandák, amelyeknek akár kétszáz tagjuk is lehet. Ezek a csoportok nonstop dolgoznak, és egy nap alatt akár tízezer-húszezer eurót (kb. 4,1-8,2 millió forint) is megkeresnek az embercsempészeten.

 

A bandákat marokkói és afgán bűnözők vezetik. Az alsóbb szintű szervezők és „katonák” tunéziaiak, törökök és szírek, a sofőrök még jellemzően ukránok, szerbek románok és moldávok.

Boross Zoltán ezredes rámutatott arra is, hogy a bandák sofőrjei folyamatos pótlásra szorulnak, hiszen csak ebben az évben közel 1700 sofőrt fogtak el, ami óriási szám. Az embercsempész-szervezetek ezért folyamatosan toboroznak a közösségi médiában. Így fordulhat elő egyre gyakabban, hogy amikor nem találnak európai származású sofőrt, akkor a Németországban, Ausztriában vagy éppen Belgiumban, Svájcban, Svédországban lévő ideiglenes vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőket, például szíreket kérnek fel erre a feladatra.

Az embercsempészbandák felosztották egymás között a határszakaszokat, de nem ritka a konkurenciaharc vagy éppen az egymás közötti leszámolás sem.

 

A határ szerb oldalán már több fegyveres konfliktus is történt. Az embercsempészek a migránsokkal is egyre agresszívabbak, rendszeresen verik és kifosztják őket, továbbá a hatóságokkal szemben is egyre keményebben lépnek fel.

Támadó migránsok

Letartóztattak a hétvégén egy kitoloncolásra váró húszéves szír migránst, aki november 4-én este tíz óra körül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei őrzött szálláshelyen rátámadt az esti létszámellenőrzést végző rendőrre, akit nagy erővel arcon fejelt, illetve ököllel megütött. A hivatalos személy a támadás következtében zúzódásos sérülést szenvedett. Kedden vádat emeltek egy 23 éves afgán migráns ellen, akit a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ folyosóján két rendőr, egy fegyveres biztonsági őr és egy szociális munkás kísért, amikor hirtelen megfordult és nyújtott karral, erőteljes mozdulattal az őt kísérő rendőr arca felé ütött.

Borítókép: Az afgán migráns rátámad a rendőrökre (Forrás: ügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.