Új kiállítással és rengeteg koncerttel vár a Magyar Zene Háza

Mára több mint nyolcszázezren jártak a Magyar Zene Háza épületében, ahol alig tíz hónap alatt több mint ötszáz programot bonyolítottak le.

2022. 11. 11. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városliget ikonikus intézményének ügyvezető igazgatója, Batta András kiemelte: a közkedvelt Város a Házban ahol harmadik alkalommal Székesfehérvár zenei élete mutatkozik be –, valamint a Muzsikusok Kávéháza műsorok mellett a látogatók a következő hónapokban sem maradnak újdonságok nélkül. Az adventi időszakban Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg korabeli polifonikus kórusművek kíséretében, 

jövő év januárjától pedig startol a Kádár-korszak popzenéjét és popkultúráját bemutató, Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás, mely a jövőben utazó kiállításként járja be az országot. 

A tavasz beköszöntével a közönségkedvenc Berg Judit külföldi fesztiválokon díjnyertes animációs filmje, a Lengemesék is életre kel a Hangdóm háromdimenziós terében, de a Magyar Zene Háza koncerttermében is jobbnál jobb programok várják az érdeklődőket. 

Fellép az elektronikával is flörtölő, kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, a Gas néven is ismert minimál techno kulcsfigura, Wolfgang Voigt, de több, rég nem látott legendás zenekarnak is helyet ad a ház az év elején: 

itt tér vissza a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet, majd a nemzetközileg is egyedülálló sámánrock banda, a Vágtázó Halottkémek is. 

A Magyar Zene Háza ünnepi alkalmak helyszíne is, 33. születésnapját celebrálja a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkhősökkel kiegészülve emlékezik a jubiláló Muzsikás, továbbá a Liget 100 koncertsorozat nyitóeseménye is meghallgatható az Accord Quartet előadásában. Társművészetek találkozhatnak többek között a Felefánt koncertjén, Méhes Csaba pantomimművész segítségével az Orient Expresszel tehetünk zenei utazást Párizstól Velencéig, Senáék pedig Nádasdy Ádámmal egészülnek ki. Izgalmas zenekar a Minka is, amely Petőfi-versek feldolgozásával készül. 

Különleges koncertekben is bővelkedik az első negyedév repertoárja: a finn Kamus Quartet kortárs zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Sainkho Namtchylak tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és itt ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is. 

Folytatódnak a szabadegyetemi programok is: az „ország karnagya”, Tóth Árpád nagy sikerű Hangadó programja izgalmas részekkel bővül, sőt a jövő évi sorozatra már bérlet is váltható. Batta András, Miklósa Erika és Novák Péter közkedvelt műsorának élő változatát, a Partitúra Live-ot láthatjuk az intézményben a jövő év elejétől, mely a zene és más művészeti ágak mentén csábítja a nézőket országos túrára. Batta András Szubjektív! címmel induló új sorozatában a közös zenehallgatás élménye mellé a szavakat hívja segítségül. 

Fotó: Mohai Balázs

Az interaktív improvizatív színház, a Momentán Társulat Zenei Rögvest előadása tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

 A Multimédiás Könyvtárban a Kádár-kori pop talk-show címmel az időszaki kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat kezdődik korabeli zenei szereplők részvételével. A családok körében jól ismert szombat délelőtti matinésorozat kiemelt programja az egyik legbulisabb gyerekzenekar, a Rutkai Bori Banda koncertje, de itt ismerheti meg a lelkes rajongótábor a Veronaki Zenekar legújabb albumát, a Tündérforgót is első alkalommal. Korcsoportra bontott, az alaptantervhez illeszkedő népszerű iskolás programok mellett a jövő évben pedagógusoknak is készül programokkal a ház, szakmai rendezvényekkel, valamint tematikus ismeretterjesztő zenei eseményekkel várja majd a résztvevőket.

Az intézmény vezetői továbbá azon dolgoznak, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek vegyen részt a foglalkozásokon és a kiállításainkon.

Éppen ezért a jövő évtől az intézmény zenepedagógiai programjainak tíz százaléka látás- és hallássérült iskolás csoportok fogadására készül, 

a gyerekek speciális pedagógiai foglalkozásban részesülnek, és további célkitűzés, hogy a kiállítások hangrendszerében erre külön audionarrációs sáv kapjon helyet.

Borítókép: A Magyar Zene Háza (Fotó: Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.