Története során először ezermilliárdos mérlegfőösszeg felett az Opus Global

Az Opus-csoport működése során először lépte át az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget – derül ki a tőzsdei cég idei harmadik negyedéves, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentéséből. A vállalatcsoport 2022-es három negyedéves konszolidált eredménye 14,7 milliárd forint lett – olvasható az Opus Global sajtóközleményében.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021. év végi 889 milliárd forintos mérlegfőösszeghez képest a növekedés üzleti fejlődés eredménye, mivel a 2021-ben megszerzett energetikai cégek (Opus Tigáz, Opus Titász) jelentős összegű mérlegtételei már konszolidálásra kerültek az előző év összehasonlító időszakában. Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 86,4 százalékkal magasabb működési bevételt realizált a 2022. I–III. negyedévben, amely 163,2 milliárd forinttal nőtt az előző évi bázisidőszakhoz képest. A 352,1 milliárd forintos működési bevétel mellett mintegy 52 milliárd forintos EBITDA-ról számolt be. Ez – a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték – 25,5 milliárd forinttal nagyobb, mint 2021. I–III. negyedévben, a romló gazdasági környezet ellenére.

Az Opus-csoport összes működési költsége a bevételekkel összhangban, de attól alacsonyabb, 82,7 százalékos mértékben, 148,6 milliárd forinttal szintén emelkedett, amelynek oka nemcsak a csoport portfólióbővülése, hanem az idei évben gyorsuló ütemben romló kedvezőtlen gazdasági helyzet, az infláció, alapanyag- és energiaárszint-növekedés is. A cégcsoport 2022. I–III. negyedévben realizált működési bevételének nagyobb arányú növekedése és a működési költségeinek kisebb mértékű emelkedése mellett az üzemi eredmény (EBIT) szinten 23,9 milliárd forint konszolidált pozitív eredményt ért el, mely 156,1 százalékkal nagyobb, mint a bázisidőszakban.

Az Opus Global társaságainak idei gazdálkodását alapvetően befolyásolta a háborús környezet generálta általános infláció, az építőipari és mezőgazdasági anyagárak emelkedése, illetve hiányuk, az energiaárak drasztikus növekedése és az árfolyamromlás. Az év hátra lévő részében a társaságok mindent megtesznek az emelkedő működési költségeiknek az értékesítési árakban való érvényesítésére, azonban ennek nemcsak piaci korlátai vannak (pl. ügyfélmegtartás), hanem a szabályozottár-környezetben – mint például az energiaszektorban – ez nem is lehetséges. Az adófizetési kötelezettségek szintén jelentősen emelkedtek, elsősorban az energetikai szektorban jellemző magasabb adóteher következtében, ennek ellenére a cégcsoport 2022. I–III. negyedévben 13,9 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.