Újabb pályázati lehetőség adódott a falusi kisboltoknak

Falusi kisboltok egy-hárommillió forintos támogatásra pályázhatnak – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 15. 18:42
GYOPÁROS Alpár
1-3 millió forintra pályázhatnak falusi kisboltok Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyopáros Alpár közölte, hogy az összeg egyszer nyerhető el. A támogatás száz százalékban előfinanszírozott, valamint önerő sem kell hozzá – emelte ki.

Az elnyert összeget alapvetően működési költségekre lehet fordítani, ideszámítható például a bérleti díj, a rezsiszámla, a könyvelő vagy az ügyvéd díja – mondta.

A kormánybiztos kijelentette:

néhány hete a kabinet úgy döntött, hogy újabb mentőövet dob a falvakban működő kisboltoknak.

Az orosz–ukrán háború – amelyre az Európai Unió rossz szankciós válaszokat adott – gazdasági kihívás és energetikai veszélyhelyzet elé állította Magyarországot, az ebből fakadó károk pedig fokozottan sújtják az egyébként is tőkeszegény kisboltokat – hangoztatta Gyopáros Alpár.

A működési támogatásra mindazon üzlettulajdonosok pályázhatnak, akik 2000-nél kevesebb lakosú településen működtetnek olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek. A támogatott időszak egyéves: 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-éig tart.

Noha a pályázati felhívás már csütörtöktől megismerhető, a benyújtási időszak csupán jövőre indul: január 12-étől 31-éig lehet majd beadni a pályázatokat – közölte a kormánybiztos. Gyopáros Alpár jelezte, hogy a részleteket a kormány, a Magyar falu program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján is meg lehet tekinteni.

Azt mondta, hogy „a kisboltok, különösen a falvakban, finoman fogalmazva is versenyhátrányban vannak a multinacionális kereskedelmi hálózatokkal szemben, immár évtizedek óta”.

Ezeket a kisboltokat jellemzően családi vállalkozások vagy kis cégek üzemeltetik

– tette hozzá.

A kormánybiztos emlékeztetett: a koronavírus-járvány okozta károk enyhítéséért már tavaly segítséget kínáltak a falusi kisboltoknak. A 60-70 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás segítségével fel lehetett újítani az üzleteket, gépeket, sőt akár ingatlanokat is lehetett vásárolni, ezenkívül bértámogatást adtak – sorolta

Kiemelte: 1450 nyertes pályázatot hirdettek, ezen belül száz győztes olyan településen nyitott kisboltot, ahol akár évtizedek óta nem működött hasonló. Ez a korábbi program éppen a megvalósulási szakaszánál tartott, amikor „közbeszólt” az orosz–ukrán háború. Ezért döntött a kormány egy új támogatási rendszerről –mondta Gyopáros Alpár.

Borítókép: Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a falusi kisboltok működésének támogatását célzó pályázati kiírás részleteiről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Benczúr utcai épületében 2022. december 15-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.