A jászberényi eredmény nem jelent országos áttörést az ellenzéknek

– Ismét bizonyosságot nyert az a politikai axióma, hogy az önkormányzati voksolásokon nagyobb súlya van a helyi viszonyoknak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője a jászberényi időközi önkormányzati választást értékelve jelezte: téves az a következtetés, hogy a baloldalnak Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció nélkül több esélye lenne országos szinten a győzelemre.

2023. 01. 18. 5:45
null
Fotó: Balazs GEMESI [email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jászberényi időközi helyhatósági választások eredményeiből – mint általában minden hasonló esetben – nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. A most hallatszódó ellenzéki örömhangok hamisak, kicsit ahhoz hasonlít a helyzet, mint amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter megnyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen, majd az ellenzék „győztes receptről” beszélt, két hónapra rá mégis kétharmados győzelmet aratott a Fidesz – fogalmazott lapunk érdeklődésére Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője leszögezte: téves következtetés az is, hogy mivel Jászberényben a DK nem vett részt az együttműködésben, így Gyurcsány nélkül országosan több esélye lenne a baloldalnak.

– Sem a közvélemény-kutatások, sem pedig a valós tapasztalat nem támasztja ezt alá. Az elmúlt hónapok során ráadásul tucatnyi politikus lépett át az MSZP-ből és a Párbeszédből, sőt most már több momentumos polgármester, így Újpest és Sződliget első embere, illetve Miskolcon egy jobbikos politikus is Gyurcsány pártját választotta. Tehát országosan éppen a DK erősödése látszódik – jelentette ki a szakértő. Nagy Ervin szerint ha valós következtetéseket nem is, de tanulságokat ki lehet olvasni az eredményekből. Szerinte ismét bizonyosságot nyert az a politikai axióma, hogy az önkormányzati voksolásokon nagyobb súlya van a helyi viszonyoknak. Mint mondta, így a papírforma érvényesült, habár az is igaz, hogy alkalmasabb jelöltekkel és hitelesebb kampánnyal több esélye lehetett volna a kormánypártoknak.

– Fontos tanulság az is, hogy a baloldal most – ahogy 2019-ben is – úgy volt sikeres, hogy egyesületi formában indultak el. A pártlogókat tudatosan elhagyták, hisz a guruló dollárok ügye tovább rontotta a baloldal megítélését. Hasonlóra számíthatunk számos településen 2024-ben is – vetítette előre Nagy Ervin. Véleménye szerint az össz­képet akkor tudjuk megfelelően értelmezni, ha figyelembe vesszük a tavaly április óta megtartott összes időközi megméretést.

 – Ezeken a kormánypártok összesen 51 egyéni mandátummal lettek gazdagabbak, illetve 18 polgármesteri széket szereztek meg, míg az ellenzéknek – a mostanival együtt is – csupán tizenöt önkormányzati poszttal kellett beérnie, városvezetői helyet pedig csupán a Mi Hazánk Mozgalomnak és a hét végén Budai Lórántnak sikerült elnyernie, a többi baloldal pártnak egyetlenegy esetben sem sikerült 

– emlékeztetett.

Eközben Budai Lóránt az Indexnek adott interjúban szintén arról beszélt, hogy sikerébe kár belevonni az országos politikát, ám tisztában van vele, hogy a jászberényi győzelmet mindenki szeretné a maga javára fordítani az ellenzékben.
Ismert: az elmúlt hónapokban tartott időközi önkormányzati választásokon túlnyomó többségben a Fidesz–KDNP jelöltjei győzedelmeskedtek.

Ahogy arról decemberben lapunk is beszámolt, a tavalyi utolsó időközi önkormányzati választáson, Pesterzsébeten, a 10. számú választókerületben a kormánypártok embere, Szombathy Dénes Gyula tudott nyerni, ami azért is volt jelentős, mert jobboldali jelölt harminc éve nem tudott nyerni a hagyományosan baloldali fellegvárnak számító XX. kerületben. Továbbá szeptemberben Fazekas Csilla nyerte az időközi önkormányzati választást Budapest I. kerületében, Budavár 5. számú választókerületében a baloldal jelöltjével, a momentumos Korsós Borbálával szemben. A kerületben Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének a lemondása miatt tartottak időközi választást, a politikus ugyanis a Gyurcsány-listáról bejutott a parlamentbe. Ezzel szemben az utóbbi hónapok fontosabb időközi önkormányzati választásai közül a baloldalnak csak Budapest II., valamint IV. kerületében sikerült diadalmaskodnia.

Borítókép: Budai Lóránt polgármester szerint a pártok kisajátítanák az ő győzelmét (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.