Elutasítják Márki-Zayt a jászberényiek

Jászberény mára ideológiai csaták színterévé vált. A baloldali válságkommunikáció oka a teljesítményhiány – vélekednek a jászberényi polgárok a közelgő időközi választások apropóján. A helyi lakosok Márki-Zay Péter amerikai adománygyűjtésével kapcsolatban lapunk munkatársának a városban úgy nyilatkoztak: szerintük értelmetlen Jászberényben egy olyan formációt külföldről támogatni, amely már kétszer is önmaga feloszlatására szavazott.

2023. 01. 05. 6:40
null
20230104 Jászberény önkormányzat választás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A helyi politikába Márki-Zay Péternek semmiféle beleszólása nem szabad hogy legyen. Miért nem foglalkozik a hódmezővásárhelyi polgárok életével? Úgy gondolom, hogy egyébként is káros, ha az országos politika ilyen mértékben belefolyik a helyi ügyekbe. 

Az országos politika elmérgesíti az emberek közötti viszonyokat. Minket az érdekel, hogy itt helyben jól működjenek a dolgok. Az utolsó választások óta ez sajnos nem igazán mondható el – nyilatkozta lapunknak a közelgő időközi önkormányzati választásokkal kapcsolatban a jászberényi városháza tőszomszédságában található Szentháromság gyógyszertárból éppen távozó asszony.

Okafogyott külföldi támogatás

Mint ismert, a közelgő jászberényi választások apropóján Márki-Zay Péter kedden ismét adománygyűjtésbe kezdett közösségi oldalán. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője úgy fogalmazott: „A jászberényi választás Dávid harca Góliáttal szemben.” 

Márki-Zay azt kéri a híveitől, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeit segítsék akár aktivistamunkával, akár anyagi támogatással. A posztban az MMM bankszámlaszámát adta meg, ahová lehet utalni a pénzeket. Lapunk korábban a jászberényi kampánypénzek gyűjtésével összefüggésben megkereste Márki-Zay Pétert, aki kérdésünkre elmondta, semmi kivetnivalót nem látna abban, ha megint külföldről érkező támogatások landolnának a mozgalom számláján. 

– Nagy a valószínűsége annak, hogy külföldi beavatkozás szándéka állhat az akció mögött. Fontos megjegyezni azonban, hogy egy önmagát is kétszer feloszlatni akaró testületről beszélünk, hiszen a polgármester kétszer is megszavazta már a testület megszüntetését. Innentől számomra értelmetlenné vált a kezdeményezés, amely szerint akár külföldi tőke felhasználásával is támogatnák ezt a formációt 

– mondta lapunknak a jászberényi városházával szemben található parkban éppen egy ismerősére várakozó asszony.

Ideológiai csaták színtere

A hölgy azt sem érti, miért élt Dávid és Góliát hasonlatával a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, hiszen, mint mondta, 

viszály tulajdonképpen a baloldal politikusai között van. 

Mint ismert, Jászberényben azért kell a polgároknak most az urnák elé járulniuk, mert október 17-én Gedei József DK-s exalpolgármester indítványára a képviselő-testület feloszlatta magát. A településen két cikluson keresztül − 2010 és 2019 között − Szabó Tamás fideszes politikus ült a polgármesteri székben. A 2019-es helyhatósági választás után Budai Lóránt jobbikos politikus ugyan átvette Szabó helyét, de a 15 fős testületben az akkor még együtt mozgó ellenzéknek nem lett többsége, hét-hét fős patthelyzet alakult ki. 

A baloldali polgármester a DK kifarolása miatt azonban már csaknem egy éve kisebbségben vezeti a várost. Gedei József tavaly január­ban mondott le alpolgármesteri pozíciójáról. 

Egyes feltételezések szerint megsértődhetett azon, hogy a DK a 2019-es önkormányzati választásokon visszaléptette Gedeit Budai Lóránt javára, de Budai az előválasztáson nem viszonozta a gesztust, hanem Gedei helyett az MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik közös jelöltje, Kertész Ottó mellett állt ki. A lapunknak nyilatkozó hölgy erre úgy reagált: a várost szerinte úgy lehet megfelelően irányítani, ha az ellenzéki és a kormánypárti képviselők együttműködnek. Ez a gyakorlat korábban működött, azonban Budai megválasztása óta már nem.

Örökséggel ékeskedő polgármester

A hölgy úgy érzi, amióta Budai Lórántot megválasztották polgármesternek, Jászberény ideológiai csatározások színterévé vált. − Miért van ez? – kérdeztük. 

− Ez egy válságkommunikáció lehet, a teljesítményhiány miatt. Budai olyan projektekkel ékeskedik, amelyekhez semmi köze nem volt. Az előző városvezetés indította el, és az ő polgármestersége alatt fejezték be ezeket a beruházásokat. Mivel semmit sem tudnak felmutatni, hangzatos kormányellenes szlogenekkel, gyűlöletkeltéssel tudják csak megmutatni önmagukat − vélekedett a helyi asszony. 

Szerinte maga Budai sem hitte el, hogy polgármester lehet, „aztán mégis az lett, gyakorlatilag felkészületlenül”. 

Hasonlóan vélekedett az az idős úr is, akit a helyi kiskereskedésből kilépve sikerült megszólítanunk. Szerinte egy közösség képtelen úgy előrehaladni, ha az aktuális vezetés politikai haszonszerzés céljából a kormánnyal semmiféle úton-módon nem akar megegyezni.

− Ám nem csak ez a gond − folytatta. 

– A városvezetésnek sincs egysége Jászberényben, pedig ez lenne talán mindennek az alapja. Elsősorban erre kellene törekedniük a képviselőknek. Nehéz így bármilyen pozitív irányú előrelépést elérni, ami kézzelfogható lenne − panaszolta. 

Szerinte a jászberényiek nyugalomra és békességre vágynak, ezért bízik benne, hogy racionális döntést hoznak majd január 15-én, s ez ismét fejlődő pályára helyezheti városukat.

Mint ismert, a helyi választási bizottság négy polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a választásra Jászberényben. Besenyi Orsolya függetlenként a Fidesz–KDNP támogatásával, Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben, László Péter a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként és Nagy Tímea függetlenként indulhat a voksokért január 15-én.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.