A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Minden eljárást megúszott az ukrán határon csempészcigarettával lekapcsolt volt MSZP-s politikus

Megszüntette a cigarettacsempészet-botrányba belebukó Legény Zsolt ügyében indított nyomozást a magyar adóhatóság – értesült a Magyar Nemzet. Az MSZP egykori politikusának kocsijában két éve bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű csempészcigarettára. A korábban a szocialisták etikai bizottságát is vezető képviselő az Ukrajnában indult büntetőügyet megúszta, ám az esettel összefüggésben hazánkban is nyomozás indult, amit néhány héttel ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül megszüntetett.

Pámer Dávid
2023. 01. 27. 14:49
Legény Zsolt
Budapest, 2017. november 2. Legény Zsolt (b) MSZP-s képviselõ a sportvállalkozásokat érintõ egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. november 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Magyarországon sem nyomoznak a szocialisták egykori palamenti képviselője, Legény Zsolt ügyében, akinek a kocsijában csempészcigarettát találtak az ukrán vámosok – tudta meg a Magyar Nemzet. A két évvel ezelőtti botránynak hatalmas visszhangja volt Magyarországon, ami nem is csoda, hiszen Legény fontos pozíciókat töltött be akkori pártjában: az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szövetségének alelnöki, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöki tisztségét is betöltötte, ráadásul több fontosabb bizottság tagja és vezetője, illetve az MSZP frakcióvezető-helyettese is volt egy ideig. Legény 2006 és 2010, illetve 2014 és 2018 között ült a párt országgyűlési frakciójában. 

Emlékezetes, az egykori MSZP-s politikus autójának csomagtartójában 2020. december 10-én bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű cigarettára.

A Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán fennakadt csempészáruról az ukrán vámhatóság videót is közzétett. A határőröknek már az szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutat fel, de autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. Legény aznap este fél tizenegy után pár perccel gyalogosan belépett a beregsurányi közúti határátkelőhelyen Magyarország területére, a személygépkocsiját és az abban talált több mint 11 ezer doboz cigarettát az ukrán hatóságok lefoglalták.

A szocialista politikussal szemben – aki a történtek után kilépett a pártból – az akkori hírek szerint Ukrajnában indult büntetőeljárás, amelyben végül nem marasztalták el. A volt képviselő arra nem adott egyértelmű választ, hogy bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában mentették-e fel. 

Később kiderült, egy ungvári férfi úgy vallott, át akarta csempészni a cigit a határon, ekkor jutott eszébe, hogy van egy diplomata-útlevéllel rendelkező ismerőse.

Legénytől ezért kölcsönkérte a kocsit, azzal az indokkal, hogy a rokonait akarja vele vinni egyik faluból a másikba, ekkor rejtette el a cigit a csomagtartóban. Még aznap visszaadta az autót Legénynek, aki külföldre akart vele utazni. Ez a férfi azt is vallotta, hogy megállapodott egy másik személlyel arról, hogy Magyarországon a határ átlépése után az első benzinkúton megkapja a cigit, de az kérdés, hogyan kapta volna meg, ha az árut szállító Legény nem is tudott a kocsijában lévő dohányról. 

Legényt az ügyben felmentették, a magát bűnösnek valló ukrán férfit 85 ezer hrivnya bírság megfizetésére ítélték.

Az azonban figyelemre méltó, amire Menczer Tamás a közösségi oldalára feltöltött korábbi videójában emlékeztetett: amikor a vámosok az ukrán–magyar határon elkapták Legényt, és ő látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta: 

Na jó, cigi van benne!

Vagyis Legény Zsolt beismerte a csempészést – tette hozzá a külügyi államtitkár.

Noha az ukrajnai eljárás gyorsan lezárult, arról lapunk fél évvel ezelőtt számolt be, hogy az esethez köthető cselekmények ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomozást folytat. Információink szerint ugyanakkor a nyomozás nem vezetett eredményre, emiatt a NAV tavaly decemberben az eljárást megszüntette.

Borítókép: Legény Zsolt MSZP-s képviselő a sportvállalkozásokat érintő egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 2-án. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.