„Tényfeltárás” idegen tollakkal

Szinte semmilyen új információt nem tartalmazott a baloldali orgánum cikke, melyért írója kitüntetést vehetett át.

2023. 01. 13. 6:35
null
20221012 Budapest A Fidelitas arra vár választ a „dollárbaloldaltól”, hogy mit kért cserébe Soros György azért, hogy kétmilliárd forinttal támogatta a kampányukat. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Se lenyelni, se kiköpni nem tudta a baloldal azt, hogy Márki-Zay Péter több milliárd forintnyi dollártámogatást kapott a 2022-es országgyűlési választások kampányára. Arról, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét a DatAdat-csoport bevonásával pénzelik ismeretlen donorok, a médiában már a választások előtt írtunk, például amikor a Magyar Nemzetben megjelent, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető cég fizette Márki-Zay Péter ebédjét.
A választások után aztán maga a bukott miniszterelnök-jelölt is bevallotta a támogatás tényét, sőt dokumentációt is közzétett a befutott összegekről. Erre muszáj volt valamit reagálnia a kormányellenes sajtónak is. Ekkor találták ki azt a keretezést, amelyet a 24.hu újságírója foglalt össze a legalaposabban. Nagy Gergely Miklós Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most című cikkét utóbb a Transparency International Magyarország Alapítvány is díjazta. 

A korábban Gőbölyös Soma-díjként ismert elismerést elvileg tényfeltáró munkákért adományozzák egymás között a baloldali újságírók. Az idei évben díjazott cikk viszont új tényből szinte semmit sem tartalmazott, amikor tavaly szep­tember végén megjelent.

A 24.hu szerzője lényegében összefoglalta, amit addig a média már megírt a dollárfinanszírozás ügyéről (többek között a DatAdat által fizetett ebéd is szerepel az összeállításban), ezért a nagy része átvett anyagnak tekinthető. Ezért is tűnik komolytalannak, hogy a „legjobb tényfeltáró” cikk díját vehette át érte a szerző. 

Hozzáadott értéket csupán az képvisel a cikkben, hogy a nyilvánosságra került részletekről a baloldali portál megkérdezte Márki-Zay Pétert, illetve az ellenzéki pártokhoz kötődő névtelen forrásait is, akik hosszan mesélték a rendszerváltás óta valaha volt legnagyobb kampányfinanszírozási botrány részleteit a saját szemszögükből.

Persze a cikk végén a baloldali orgánum hozzáteszi, hogy egy becslés szerint a Fidesz sokkal többet költött a kampányra, mint a baloldal, és Márki-Zay Péter azon magyarázkodó mondatát is vastagon kiemeli, hogy az amerikai donorok „nem kértek semmit a támogatásért cserébe”. A portál szóra bírta Bajnai Gordont is, hogy magyarázkodjon egy kicsit. A volt baloldali kormányfő jelezte, hogy magánadományokkal támogatott egyes baloldali szereplőket, illetve állította, hogy ezenfelül forrásteremtéssel nem foglalkozott.

Borítókép: Dollárbaloldal. Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.