Titok övezi a Lapker valódi tulajdonosát

Az évente több milliárd forintos forgalmat bonyolító Magyar Lapterjesztő Zrt. profitja egy luxemburgi hálózatnál landol, amelynek valódi tulajdonosa(i) egyelőre ismeretlen(ek). Az erre vonatkozó adatokat csupán egy hatósági vizsgálat tisztázhatná, ám elképzelhető, hogy a Lapkerben ugyancsak tulajdonos Central Médiacsoport vezetőügyvédje, Lendvai Balázs tájékozottabb az ügyben, hiszen ő a hatalmas összegeket bezsebelő, rejtélyes Adriatic Distribution S. A. kézbesítési megbízottja. Az üggyel összefüggésben Lendvaihoz kérdéseket intéztünk, ám az ügyvéd idáig nem reagált megkeresésünkre.

Munkatársunktól
2023. 01. 16. 8:00
null
20211025 Pécs Újságos pavilon (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter) Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gondolta volna, hogy létezik olyan cég, amelyben egyszerre érdekeltek olyan baloldali médiamogulok, mint Varga Zoltán, a Central Médiacsoport vezetője, Szauer Péter, a HVG vezérigazgatója és a jobboldali lapok gyűjtőhelye, a Mediaworks? – kérdezte forrásunk, aki rögtön meg is adta a választ: a Magyar Lapterjesztő Zrt. éppen ilyen társaság. 

Hozzátette: a legfurcsább, hogy ebből a cégből valakik milliárdokat talicskáznak ki egy hálózaton keresztül. 

 Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes felidézni, hogy mi is pontosan a Lapker, mivel foglalkozik, és miként kerültek bele ilyen, egymástól távoli személyek és vállalkozások. 

 – A Lapker a kilencvenes évek terméke, egy velünk élő dinoszaurusz – ecsetelte egyik beszélgetőpartnerünk. A cégcsoportnak minden nagyobb kiadóvállalat a tagjává vált, amely alapításakor a piacon értékelhető tevékenységet végzett. Forrásaink szerint olyan tagjai is vannak a cégnek, akik az elmúlt években pusztán amiatt jelentettek meg egy-egy kiadványt néhány példányban, hogy benne maradhassanak a Lapkerben. Ebből már sejthető, hogy a társaságban komoly pénzek, hatalmas összegek mozognak. 

 A Magyar Lapterjesztő Zrt. honlapjának bemutatkozó bejegyzése szerint fő tevékenységük az országos lapterjesztés, amelyet a Relay és az Inmedio boltokon keresztül valósítanak meg. Ezenfelül a Lapker tulajdona a Sprinter futárszolgálat és a Pick Pack Pontnak nevezett csomagátvevőhelyek. 

A cég tulajdonosi háttere nem szokványos. A társaság nyolcvanszázalékos tulajdonosa az Adriatic Media Distribution S. A., amely a Lagardére Services S. A. S. tulajdonában van. Ez utóbbit 2017-ben vásárolta meg Gavin M. Sussman amerikai üzletember, aki rövid időre a Lapker igazgatóságába is bekerült, ám 2019 óta nem tagja a menedzsmentnek és vélhetően már nincs a tulajdonában a Lapker anyacége. A nyilvánosan elérhető iratok szerint a tulajdonos egy luxemburgi befektetési szakember (hedge fund menedzser). 

A Lapkerben 15 százalékos érdekeltsége van a KVK Kiadói Vagyonkezelő Kft.-nek (KVK), amely hiába kisebbségi tulajdonos, számos pluszjogosítvánnyal rendelkezik, például három igazgatót delegálhatnak az igazgatótanácsba, közülük az egyik Varga Zoltán, a Central Médiacsoport és a 24.hu hírportál tulajdonosa. A KVK-nak vétójoga van az alaptőke le- és felszállításáról szóló döntések kapcsán is. A cégben kerekítve két százalékot birtokol a Central Médiacsoport, egy százalékot a Ringier Hungary Kft. (többek között a Blikk és a Glamour kiadója), egyszázaléknyi tulajdonnal bír a lapunkat is birtokló Mediaworks Hungary Zrt., illetve 0,4 százalék illeti meg a HVG Kiadó Zrt.-t.

Varga Zoltán (Forrás: Hír TV)
Varga Zoltán, a Central Médiacsoport és a 24.hu hírportál tulajdonosa (Forrás: Hír TV)

Mindez azt jelenti, hogy a Lapkerben nyereségként keletkező pénz nyolcvan százaléka Luxemburgba kerül egy-egy osztalékfizetés után, és onnan a jó ég tudja, hogy merre vándorol tovább. 

De nézzük, pontosan milyen pénzügyi tranzakciók zajlanak a társaságnál! 2022 szeptemberében a Lapker közgyűlése, amely a részvényesekből áll, 1,8 milliárd forintos osztalékelőleg kifizetéséről határozott. Ebből az összes tulajdonos nagyjából a már felsorolt mértékben, a tulajdoni hányada után részesült. 

A szeptember 14-i közgyűlés nem volt konfliktusoktól mentes, ugyanis a második és a harmadik napirendi pont, a cég alaptőkeemelése nem kapott megfelelő támogatást. A döntés háttere az volt, hogy miközben a Lapker éveken keresztül több milliárd forintnyi alaptőkével működött, 2018-ban NAV-vizsgálat kezdődött a társaság ellen. Ez azzal fenyegetett, hogy elmarasztalás esetén a Lapkernek bírságokkal és késedelmi pótlékkal együtt valamivel több mint négymilliárd forintot kellett volna befizetnie az adóhatóságnak. 

Azért, hogy ebbe ne rokkanhassanak bele, képeztek egy céltartalékot, vagyis nagyon leegyszerűsítve betettek egy számlára annyi pénzt, amiből ezt az esetleges költséget fedezhetik. 

A céltartalék legnagyobb része azonban az alaptőkéből származott: a 2018-ban még 3,07 milliárdos forintos pénzösszeg 2019-re 54 millióra csökkent. Ez a változás a nyilvános cégadatokban is nyomon követhető. A részvényesek arról is döntöttek, hogy igyekeznek ellensúlyozni az alaptőke leszállítását azzal, hogy 2019. májusi döntésük szerint a vihar elvonultával vissza kell állítani az eredeti alaptőke mennyiségét. 

A NAV-vizsgálatok végül megnyugtató eredménnyel zárultak, ám a korábbi döntéssel ellentétben nem 3,07 milliárd forintra emelték vissza az alaptőkét, hanem csupán 2,1 milliárdra, és a maradék pénzt, 1,8 milliárd forintot pedig – mint már említettük – kifizették a részvényeseknek osztalékelőlegként. 

A közgyűlésen Varga Zoltán Central-tulajdonos felelt a jegyzőkönyv hitelesítéséért, a levezető elnök pedig Lendvai Balázs, a Lapker igazgatóságának helyettes elnöke, a Lendvai és Társai Ügyvédi Iroda vezetője, a Central Médiacsoport vezető ügyvédje volt. 

Mint már említettük, Gavin M. Sussman látszólag eltűnt a színről, ám van valaki, akit ő hozott a Lapkerhez, és azóta is fontos posztot tölt be. Ő pedig nem más, mint Lendvai Balázs jogász, akinek az ügyvédi irodája az Adriatic Media Distribution kézbesítési megbízottja. Itt érdemes felhívni a figyelmet ennek a döntésnek a különösségére: egy elvileg dörzsölt amerikai üzletember egy olyan ügyvédet bízott meg érdekeinek képviseletével, aki egy másik, szintén tulajdonos vállalkozó – Varga Zoltán – bizalmasa és egyik legfőbb jogi tanácsadója. 

Lapunk megkereste Lendvai Balázst, akitől egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy rendelkezik-e információval az Adriatic tulajdonosi viszonyait illetően, ő azonban nem reagált a felvetéseinkre. 

A kérdés tehát az, hogy az Adriatic Media Distribution mögött álló luxemburgi cégtulajdonos a saját vagy valaki más érdekeit képviseli-e. Ezt a nyilvános források alapján nem lehet eldönteni, kizárólag egy hatósági vizsgálattal lehetne tisztázni. Ez azért is lényeges lehetne, mert ha kiderülne, hogy magyarországi tulajdonos áll a Lapker többségi részvényese mögött, az a Gazdasági Versenyhivatal figyelmét is felkelthetné.

Borítókép: újságos pavilon (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.