Erősítik az egyházat azzal, hogy nem rombolnak, hanem építenek

Soltész Miklós szerint erősítik a közösségeinket, a településeket, a nemzetet és a nemzetek közötti összefogást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 04. 22:11
SOLTÉSZ Miklós
Irota, 2023. január 30. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a ravatalozó átadásán Irotán, a görögkatolikus templomban tartott hálaadó szent liturgián 2023. január 30-án. A ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg összesen 35 millió forintból. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János

Soltész Miklós szerint erősítik a közösségeinket, a településeket, a nemzetet és a nemzetek közötti összefogást.

Nem rombolunk, hanem építünk, nem bezárunk, hanem újat nyitunk – hangsúlyozta Soltész Mikós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a megújult miskolci Nagyboldogasszony minorita templom hálaadó szentmiséjén emlékeztetett: Mexikótól Olaszországig, a Közel-Keleten és Afrikában sok keresztény templomot újítottak fel Magyarország támogatásával.

Egyes templomokat földrengés, másokat szándékos rongálás, vagy gyújtogatás miatt kellett helyreállíani, ezekhez képest viszont eltörpül az a munka, amit az elmúlt 10 évben az egyházakkal közösen valósítottak meg a Kárpát-medencében – idéze fel Soltész Miklós. A felújított templomok száma meghaladja a 3 ezret, több mint 200 épült és 1500-nál is több parókia, plébánia, közösségi ház szépült meg, bővült vagy épült – részletezte, hozzátéve: ezek a beruházások gazdagítják és szépítik a települést, az országot.

Azzal, hogy megerősödik az egyházunk, hogy marad a kereszténység, nem rombolunk, hanem építünk; nem bezárunk, hanem újat nyitunk. Nem fogadjuk el, hogy a kereszténységet üldözik, hanem sokkal inkább segítünk, ahol lehet, ezzel erősítve közösségeinket, a településeket, a nemzetet és a nemzetek közötti összefogást

 – jelentette ki.

A hálaadó szentmisét Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke mutatta be, aki szerint ez az alkalom is bizonyítja: a katolikus egyházban továbbra is fontos szerepe van a szerzetesi életnek. Egy város lelki megújulásában „kiemelkedő, helyettesíthetetlen szerepe van” a templomnak, tartozzon bármelyik keresztény felekezethez.

A műemlék templomot  2012-ben részben adományoknak köszönhetően, részben önkormányzati támogatással statikailag megerősítették, helyreállították a romos főhomlokzatot, és restaurálták a szobrokat. A rekonstrukció 2020 végén kezdődött: a helyükre kerültek a templomtornyok új sisakjai, a főhajó tetőzetét megerősítették, a mellékhajókét újraépítették. Elkészült a Mária monogram aranyozása, a bádogozás, rendbe tették a teljes külső homlokzatot, felszerelték az esőcsatorna levezető elemeit. A felújítás 2022 januárjában kezdődött második ütemében visszakapta eredeti színét a főoltár, a padlóburkolatokat kicserélték, ahogy a szentély padozatát is. A munkálatokhoz a kormány több mint 870 millió forint támogatással járult hozzá.

A minorita templom 1729 és 1743 között épült barokk stílusban. Az 1843-as nagy miskolci tűzvész során súlyos károkat szenvedett, teljes helyreállítása csak 1845-re készült el.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Vajda János)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.