Lánczi Tamás szerint Európában senki sem annyira autonóm és szabad, mint Orbán Viktor

Európában senki sem annyira autonóm, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 19. 13:57
Orbán évértékelő
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő szombati évértékelőjét elemezve azt mondta, Orbán Viktor markánsan beszélt arról, hogy magasabb rendű cél és lehetőség az ukrajnai háborúban a béke oldalára állni, mint egyik vagy másik fél mellé. Tehát életeket menteni, az országot megmenteni elsősorban fegyverszünettel, majd békével lehet.

– A miniszterelnök két fontos dologról beszélt, amelyeket úgy ítél meg, mint a legsúlyosabb és a legfenyegetőbb veszélyek. Az egyik a háború eszkalációja, amely abba a szakaszba lépett, hogy bármikor bekövetkezhet, hogy egy újabb hadviselő fél belép a háborúba, akár önkéntes békefenntartó formában vagy még fokozottabb fegyverszállítások formájában. A másik pedig a gazdasági veszélyek, az infláció – szögezte le Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás úgy fogalmazott, Európában senki sem annyira autonóm és senki sem annyira szabad, hogy ezt így kimondhassa; ez gyakorlatilag a magyar miniszterelnök privilégiuma. 

Az elemző szerint mások is vannak, akik így gondolják, csak ők egyszerűen nem tehetik meg, hogy kimondják ezt a nyilvánvaló igazságot, mert nem elég erősek politikailag.

Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus (Fotó: Koszticsák Szilárd)

– Megpróbálnak beletolni minket abba a szerepbe, mintha mi Oroszország oldalán vennénk részt, ami nyilván rendkívül kellemetlen és dehonesztáló szerep. Ennek mentén megpróbálnak elidegeníteni bennünket a nyugati világtól, bizonyos nyugati fórumokról egész egyszerűen kirekeszteni – mondta.

Hozzáfűzte: Orbán Viktor világossá tette, hogy a NATO-tagságot igenli, a NATO háborús fegyverré alakításának kísérletét azonban ellenzi. 

– A NATO védelmi szövetség, nem pedig támadó. Amennyiben védelmi szövetségként működik, Magyarország a tagja és jó szövetségese, de minden támadó jellegű műveletből ki akar és ki fog maradni, már amennyiben ez a miniszterelnök szándékán múlik – hangsúlyozta a politológus.

Úgy vélekedett, hogy a jövőben számolni kell a hagyományos nyomással a nyugat-európai sajtó bizonyos termékeinek részéről, amelyek folyamatosan rossz hírünket fogják kelteni. 

– Várható továbbá olyan nyomásgyakorlás is, amelynek látszólag nincs köze a háborúhoz: például azt mondják, hogy Magyarországon nincsen sajtószabadság, valamint probléma van a jogállamisággal – jelezte Lánczi Tamás, aki szerint fel kell készülni ezekre a fejleményekre.

Ne felejtsük el, itt volt tavaly egy választás, melyben mégiscsak nyugati érdekkörök közel négymilliárd forintnyi dollárt pumpáltak bele az ellenzékbe, annak reményében, hogy sikerül Magyarországon számukra kedvező politikai változást elérni. A nemzetközi tapasztalatokat figyelve láthatjuk azt is, hogy azért ennél vannak durvább eszközök is, amivel be tudnak avatkozni egy Magyarország méretű ország belpolitikájába 

– sorolta Lánczi Tamás.

A szakértő úgy látja, a miniszterelnöknek nincsen illúziója, a magyar ellenzékre nem számíthat.

– A magyar ellenzék azt mondja, amit Nyugatról hallani akarnak. Nyugaton azt akarják hallani, hogy a magyar ellenzék a háborút élteti, és a magyar ellenzék ezt is fogja tenni, a Magyarországra juttatott dollárokat itt tudják megszolgálni. Az ellenzék nyilván érzékeli, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége a béke pártján áll, de azért így is elhangzanak azok a mondatok, amelyekből világosan kiderül, hogy a magyar ellenzék alapvetően háborúpárti – mondta Lánczi Tamás.

A politológus szerint az évértékelőből egyértelmű volt, hogy a stratégiai célokból - teljes foglalkoztatottság, családok támogatása - a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem enged. A legszélesebb értelemben vett középosztályt nem érheti bántódás – mondta.

Az évértékelőn az is elhangzott, hogy további fontos védendő csoport a nyugdíjasoké: a kormány meg fogja tartani azokat az eredményeket, amiket az elmúlt tizenhárom év gazdaságpolitikájának köszönhetően elért a javukra – jelentette ki Lánczi Tamás.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.