Soltész Miklós: Százezrek és milliók áldozata hozta meg a kommunizmus vesztét a térségben

Az államtitkár szerint a kereszténységgel hatalmas pusztítást végző ideológiák állnak szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 25. 15:25
SOLTÉSZ Miklós
Máriapócs, 2019. október 7. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a felújított Emmanuel Lelkigyakorlatos és Zarándokház átadásán Máriapócson 2019. október 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezrek és milliók áldozata hozta meg a kommunizmus vesztét Magyarországon és a térségünkben – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az emléknap alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Pócspetriben.

Soltész Miklós hangsúlyozta, nekik köszönhetjük, hogy mindenkinek, egyénnek és a közösségeknek egyaránt, eljött a békességet, az emberi méltóságot és a lelkiismeretre épülő szabadságot biztosító időszak.

„A felelősség és ezzel a feladat is hatalmas, tudjuk és valljuk, hogy a békességet megőrizni, illetve meghozni ember és ember, nemzet és nemzet között a mi kötelességünk Isten segítségével, imádságon keresztül”– fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós emlékeztetett, a történészek százmilliókra becsülik a kommunista terror során kivégzett, a kényszertáborokba és börtönökbe zárt, kínvallatásoknak és éhínségnek kitett, megbélyegzett emberek számát. Magyarországon mintegy ezer embert ítéltek halálra, százezreket sújtottak súlyos börtönbüntetéssel, zártak munkatáborokba vagy üldöztek el.

Ebbe a sorba illeszkedtek az egyházak elleni támadások is, az 1948-ban csak Pócspetri-ügyként elhíresült események után 6500 egyházi iskolát zárattak be szerte az országban – tette hozzá a kormánypárti politikus.

 

Az akkori eseményeket felidézve kiemelte, az ott élők súlyos árat fizettek iskolájuk melletti kiállásukért, de a falu a fenyegetések és a hosszú évtizedekig tartó megbélyegzés ellenére nem bosszúval válaszolt a lakosait ért sérelmekre.

 

„A meghurcoltak és a mártírok emlékét ma bátran felidézhetjük, a helyi iskola ma már újra katolikus intézmény, valamint Pócspetri több papot is adott az egyháznak, ezek pedig nagyszerű válaszok a sérelmekre” – értékelt Soltész Miklós.

Az államtitkár kitért arra, a kereszténységgel jelenleg is újabb és újabb átmeneti, de hatalmas pusztítást végző ideológiák állnak szemben, ezért nem szabad hagyni, hogy ezek a fiatalokat és nemzeteket „tovább mérgezzék”.

„Az áldozatok, a mártírok és a hősök példájukkal adjanak mindehhez erőt nekünk, bátorságot és egyben keresztényi alázatot” – fogalmazott Soltész Miklós.

Az eseményen Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője a 75 évvel ezelőtt történtekről szólva elmondta, a pócspetrieket ért igazságtalanságokat nem szabad elfelejteni, ápolni kell a meghurcoltak és az áldozatok emlékét.

A szentmisét Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa, Veres András győri, Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi és Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyés püspök mutatta be, valamint megáldották Magyarország első, Szent Janka Beretta Molla tiszteletére készült ruhaereklyés templomi mellékoltárát.

A Máriapócshoz közeli Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, amit két rendőr próbált megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, egy rendőr csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült és a golyó halálra sebezte az egyenruhást.

A községet megszállta az Államvédelmi Hatóság, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe.

Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre változtatták. A hatalom még 18 embert ítélt el különböző vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolták.

A rendszerváltás idején, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, és hatályon kívül helyezte négy másik vádlott ítéletét is. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján bűncselekmény hiányában újabb két vádlottat mentett fel.

Királyfalvi Miklós újratemetési szertartását 2017 júliusában tartották meg a község temetőjében; a segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, és Pócspetriben helyezték örök nyugalomra.

A szombati eseményen felavatták a római katolikus templom mellett, a kommunista terror áldozatai emlékére emelt golgotai szoborcsoportot, majd a jelenlévők megkoszorúzták Asztalos János emléktábláját és Királyfalvi Miklós szobrát.

Borítókép: Máriapócs, 2019. október 7. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.