Újabb szövetségesét vesztette el Márki-Zay Péter

Egyre-másra hagyják el a polititikai szövetségesei Márki-Zay Pétert, miután a héten lemondott Kis Andrea, Hódmezővásárhely szocialista alpolgármestere. Emlékezetes, hogy korábban olyan bizalmasai is hátat fordítottak Márki-Zaynak, mint Lukácsi Katalin, Hadházy Ákos és Kész Zoltán.

2023. 02. 10. 11:15
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. április 3. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét elveszítette egy korábbi szövetségesét Márki-Zay Péter, miután Kis Andrea, Hódmezővásárhely MSZP-s alpolgármestere lemondott a tisztségéről. „Ez a város két táborra szakadt. Ez a helyzet végtelenül káros a város fejlődésére. A legutóbbi közgyűlés hangneme nekem már nagyon bántó volt. A mostani közgyűlés hangneme is bántó, gyakorlatilag öt éve végezzük a munkánkat ilyen körülmények között. Személyeskedéstől sem mentes viták, egymás véleményének letiprása. Öt éve szövetséget kötöttünk. […] Dezinformációk, lejárató posztok, vádaskodások” – részletezte a távozása okait az alpolgármester, egyúttal bírálta Márky Zay Pétert.

MÁRKI-ZAY Péter
Sorra fordulnak el Márki-Zay Pétertől a szövetségesei Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kis Andrea emlékeztetett arra, hogy pár hete a hódmezővásárhelyi polgármester úgy fogalmazott: a DK-s Krupiczer Ferencet és az MSZP-s Kist már nem tekinti az MMM – Tiszta Vásárhelyért frakció részének, mivel szerinte a két alpolgármestere a város ellen van, és a Fidesz szekerét tolják.

 

Ezután a szocialista alpolgármester találkozót kért a városvezetőtől, ám arra nem kapott választ. Márki-Zay és Kis között nem új keletű a konfliktus, a polgármester tavaly áprilisban már javaslatot tett az MSZP-s alpolgármester leváltására, de a közgyűlés leszavazta.

 

Elfordultak Márki-Zaytól

Nem ez az első alkalom, hogy saját szövetségesei hagyják cserben a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét és a guruló dollárok ügy főszereplőjét. Márki-Zay még tavaly májusban jelentette be , hogy saját pártot alapít – ami a napokban megtörtént –, azonban az egykori hívei közül többen is jelezték, hogy nem kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez. Ezután Márki-Zay volt gazdasági tanácsadója, Király Júlia közölte: „Életem első 65 évében sem voltam se párttag, se politikus. Életem hátralévő részében sem leszek. Maradok egyszerű tanárember.” A Mindenki Magyarországa Mozgalom korábbi elnökségi tagja, Márki-Zay Péter egyik leghűségesebb követője, Lukácsi Katalin is úgy nyilatkozott korábban a sajtóban, nem csatlakozik az új párthoz.

 

Hadházy Ákos is kimarad a politikai projektből, pedig a hatpárti baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampányban még korrupcióellenes miniszterként emlegette. 

 

„Régi barátságunkra és az irántad érzett változatlan és őszinte megbecsülésre tekintettel próbálok nagyon udvariasan, de lényegretörően fogalmazni: minden ellenkező híreszteléssel szemben én nem kívánok részt venni az általad most bejelentett párt munkájában” – fogalmazott még egy hónapja a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az országgyűlési képviselő. Hadházy Ákos leszögezte, hogy bármilyen új pártot csak erős alapokon, széles körű összefogással, megfelelő időben szabad elindítani. Szerinte ezek hiányában a legjobb szándékkal indított kezdeményezés is csak egy lesz az egyszemélyes törpepártok szomorúan hosszú sorában. A legfontosabb szövetségesét, Kész Zoltán pedig akkor vesztette el Márki-Zay, amikor a korrupcióellenes harcot fennen hirdető hódmezővásárhelyi polgármestert éppen Kész vádolta meg, hogy mintegy százmillió forintnyi kampánytámogatást tartott meg magának.

Videó a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki üléséről. Kis Andrea lemondása 1:34:55-től látható:

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.