A jövő vezetőit és stratégáit akarják kiképezni

Személyre szabott képzés, mentorprogram, külföldi ösztöndíj és ingyenes nyelvtanulási lehetőség várja a Ludovika Collegiumra jelentkező, 30 év alatti egyetemistákat – mondta a Magyar Nemzetnek Velkey György László programigazgató. Ismertetése szerint a programban olyan speciális képzést nyújtanak a fiataloknak, amelyben felvértezhetik őket azzal a tudással, gyakorlattal és készségekkel, amellyel a jövő állami vezetői és stratégái lehetnek.

2023. 03. 27. 5:50
null
20230322 Budapest Velkey György László, a Ludovika Collegium programigazgatója Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy az érdeklődés a Ludovika Colle­gium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tehetséggondozó programja iránt, amelynek célja, hogy a közigazgatást és a közszférát lássa el vezetői utánpótlással a különböző egyetemek legjobb hallgatóit összegyűjtve

– mondta lapunknak Velkey György László programigazgató. Hozzátette: a képzés a hallgatók eredeti tanulmányaival párhuzamosan zajlik, a foglalkozások főleg esténként és néha hétvégén vannak.

– Egy tényleges kollégiumi közösséget kell elképzelni, ahol együtt laknak a hallgatók, a lakhatást az egyetem biztosítja, ezenfelül részt vesznek mentorprogramban és készségfejlesztő tréningeken – sorolta a programigazgató. Hallgatóik – akik között akad joghallgató, bölcsész, társadalomtudomány szakos, orvostanhallgató, sőt matematikus is – gyakorlati foglalkozásokon ismerkednek a közigazgatás fontos témáival.

Az a cél, hogy a mentorprogramok és a szakmai gyakorlatok révén a megfelelő szereplőkkel sikerüljön kapcsolatrendszert kialakítani, a végzettek pedig minisztériumokhoz, háttérintézményekhez, önkormányzatokhoz vagy nemzetközi szervezetekhez mehessenek dolgozni, ott képviselve a magyar érdeket.

A képzés időtartama egyénileg választható: négy–hat félév. A programigazgató szerint nagyon fontos, hogy kialakuljon a hallgatók közösségi elköteleződése, olyan mély szakmai és emberi kapcsolatok szülessenek, amelyek később is számítanak.

Kiemelte, a program mögött álló szakmai testület a féléveket meghatározó úgynevezett tematikus íveket fejlesztett ki – ezek közé tartozik az oktatási rendszer, a média és hírközlés, korábban a közegészségügy, a biztonság- és védelempolitika, illetve a fenntarthatóság –, amiket 10-15 fős kis csoportokban tanítanak meghívott előadók bevonásával.

A képzés másik fontos része a készségfejlesztés, amelynek célja, hogy felkészítsék a hallgatókat egy majdani vezetői vagy stratégiai pozíció betöltéséhez szükséges készségekre: a konfliktuskezeléstől az önismereten át az angolul tartott nyilvános beszédig. Bár nem felvételi követelmény, a diákok érvényesüléséhez elengedhetetlen a felsőfokú angolnyelv-tudás az angol nyelvű szakirodalom és a külföldi vendégoktatókkal való kommunikáció miatt – emelte ki.

Kiemelt jelentőségű – tette hozzá –, hogy megfelelő mentort és gyakornoki irányt találjanak a diákoknak, mert alapfilozófiájuk a személyre szabott képzés. A hallgatók is javasolhatnak maguknak mentort, és arra is volt példa, hogy valakit egy helyettes államtitkár mentorált.

Céljuk az is, hogy a hallgatók egy félévet külföldi szakmai gyakorlaton töltsenek egy általuk választott országban és képviseletnél. Elmondása szerint főleg a V4 országaiban, illetve Ausztriá­ban létesítenek kapcsolatokat, így a hallgatók nemzetközi szervezeteknél, angolul dolgozva tudnak tapasztalatot szerezni, de elhelyezésük egyedi igények alapján szintén lehetséges

– tudatta a programigazgató.

A felvételi kritériumokról szólva közölte: a Ludovika Collegium kapuja nyitva áll mindenki előtt, akinek aktív hallgatói jogviszonya van és még nincs 30 éves. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hozzájuk jelentkezők jellemzően a húszas éveik elején járnak.

A felvételi vizsgaeljárás során elsőként egy egyoldalas esszét kell írni, amelyben a felvételiző a saját álláspontját fejti ki egy adott kérdésről anonim módon; az értékeléseket egy szakemberekből álló csapat végzi. A legjobb esszék szerzőit felkérik videós bemutatkozásra, ezután nagyjából 30 főre szűkítik a listát, őket hívják be különböző feladatok megoldására.

A felvételiztetők főleg arra kíváncsiak, hogy a jelentkezők hogyan tudnak csapatban dolgozni, majd szóbeli interjú során is igyekeznek megismerni őket. Az eljárás végén alakul ki, hogy kit vesznek fel, évfolyamonként 10-15 fő kerülhet be.

Velkey György László szerint végzett diplomásaik elhelyezkedését nagyban segíti a tanulmányaik során kiépített szakmai kapcsolatrendszer vagy egy partnerszervezetnél végzett projekt.

Borítókép: Velkey György László, a Ludovika Collegium programigazgatója (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.