Áldozataikra lesnek a bűnözők az interneten, ne dőljenek be nekik!

A közelmúltban egyre inkább terjedő online csalásokról tájékoztattak a szakemberek. A rendőrség, a titkosszolgálat, a bankbiztonság illetékesei a KiberPajzs nevű megelőző, felvilágosító, oktató program részeként beszéltek az aktualitásokról.

2023. 03. 07. 12:13
null
IS09BY803 Fotó: ANDREW BROOKES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban egyre inkább terjedő online csalásokról tájékoztatott kedden a KiberPajzs program keretében az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Bankszövetség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fognak össze. (Forrás: NBSZ)

Kiberbűnözők az online térben

Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: 

az elmúlt egy évben közel háromszorosára növekedett az online térben elkövetett bűncselekmények száma. Ki lehet jelenteni, hogy legjobb módja az áldozattá válás elkerülésének, ha megismerjük a legújabb és legelterjedtebb elkövetési módokat, illetve felismerjük azokat a jeleket, amik utalhatnak a rosszindulatú elkövetőkre. Ezeket megismerve nem dőlünk be ezeknek a trükköknek. 

 

A KiberPajzs programnak azért lett alapítótagja a rendőrség, mert egyik fő feladatuk a bűnmegelőzés. 

A rendőrség közoktatási intézményekben folytatott biztonságra nevelő programjainak egyik meghatározó alapelemévé vált az online biztonság oktatása. De nemcsak az iskolákban, hanem közösségimédia-felületeken, illetve a rendőrség saját online felületén is rendszeres figyelemfelhívó közleményeket tesznek közzé. Ilyenek voltak az elmúlt héten a rendőri vezetők nevével visszaélve megküldött adathalász e-mailek kapcsán, valamint az online kereskedelmi oldalon regisztrált eladók tudatos megtévesztése témakörben kiadott közlemények. 

Oktatás iskolákban

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese ismertetése szerint jelenleg, március 6. és 10. között zajlik a Pénz7 program az iskolákban, több mint ezer iskola közel 140 ezer diákja részvételével. 

Az idei pénzügyi téma a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, ami lehetővé teszi, hogy általános és középiskolai tanórákon önkéntes szakértők bevonásával tanuljanak a diákok pénzügyi digitális alapismereteket. 

A Magyar Bankszövetség Digitális szimat kihívást hirdetett, amelyben életkortól függetlenül tehetjük próbára tesztkérdésekkel a digitális biztonsági felkészültségünket, és kipróbálhatjuk, hogy „Okosabbak vagyunk-e mint egy hacker?”.

A programban egy ismert gamer és egy etikus hacker együtt segítik a felkészülést.

Adathalász-támadások

Simon Edina nb. százados, az NBSZ NKI szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy 

az adathalász-támadás, bármilyen csatornán is érkezzen, valójában egyfajta pszichológiai hadviselés az online térben. A felhasználó megtévesztésével a kiberbűnözők megpróbálják rávenni az áldozatot arra, hogy személyes adatokat, érzékeny információkat adjon át számukra, vagy egy vírussal megfertőzik a számítógépét. 

Csalók az online térben (Fotó: Dudás-Kanyog Andrea)

Amíg azonban a korábbi években a támadások kevésbé előkészítettek voltak, és jobban magukon hordozták a felismerhető jeleket, amellyel a szemfülesek át tudtak látni rajtuk, addig napjainkban a támadások komplexek és sokkal inkább célzottak, jobban kihasználják a napi aktualitások okozta realitás erejét (legyen szó akár egy bank technikai leállásáról, vagy egy online streamingszolgáltatás által bejelentett felhasználói feltétel változásáról). A naprakész tartalmú támadással pedig hihetőbb keretet adnak a csalásnak.

A veszély forrása, az ilyen jellegű támadások közös pontja pedig a szöveges üzenetben található link. A link, amelyre kattintva vagy egy adatlap, regisztrációs felület látható (ahol a megtévesztett áldozat önként megadja a bizalmas adatait), vagy kártékony tartalom szerepel.

 

Ne kattintson!

Az internet a számtalan előnye mellett veszélyeket is rejt. A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. 

Nem árt az óvatosság a kibertérben (Forrás: Police.hu)

A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya- vagy online banki adatok megszerzése a cél. 

Csaló Messenger-üzenet (Fotó: Dudás-Kanyog Andrea)

Bármilyen módszerrel is próbálják megszerezni például a banki adatainkat, mindig egy linket csatolnak az e-mailhez vagy az sms-ben érkező, „jóindulatú” üzenethez. Soha ne kattintsanak rá erre a linkre!

KiberPajzs együttműködés

KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött 2022. november 7-én az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, illetve az ORFK. A digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak. Így a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fognak össze.

A projekt kiemelten figyel a fiatalkorúakra, a fokozottan kiszolgáltatott társadalmi csoportokra (így az idősekre), de a fogyasztók mellett megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg a kis- és középvállalati, illetve az egyéb céges ügyfeleknek is.

A KiberPajzs program keretében az intézmények egységes arculatú, egyszerű üzenetekkel mutatják majd be a főbb csalási formákat, így az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, a meghamisított banki weboldalakat, a hamis tranzakciók jóváhagyatási formáit, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi média segítségével történő személyesadat-lopásokat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP/Andrew Brookes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.