Abszurd fordulat száz év alatt, Budapesten negyedére csökkent a hómennyiség

Az 1987-es volt az utolsó, nagy országos havazás, hasonlóra nem is számíthatunk.

Magyar Nemzet
Forrás: Agroinform2023. 03. 13. 13:44
null
Yosemite Nemzeti Park, 2023. március 1. A nemzeti parki szolgálat által közreadott képen hóban álló sátrak a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban lévõ Curry Village-ben 2023. február 28-án. Az erõs havazás miatt február 25-én bezárt park március 2-ra tervezett újranyitását bizonytalan idõre elhalasztották. MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már jó néhány éve, hogy egyre kevesebb hó esik télen, emellett egyre rövidebb ideig is marad meg. Míg Szegeden felére, Budapesten csaknem negyedére csökkent a lehullott hó átlagos éves mennyisége a múlt század elejéhez viszonyítva – adta hírül a Starschema saját kutatása alapján, amelyben a legnagyobb magyar adatelemző szakértői 120 év csapadékadatait dolgozták fel.

Az Agroinform szemléje alapján úgy tűnhet, az 1987-es volt az utolsó, nagy országos havazás, és hasonlóra nem is számíthatunk a továbbiakban. A kutatásnak köszönhetően viszont most már bizonyossá vált néhány dolog, például hogy a 

a hóeséses napok száma és a hó mennyisége is folyamatosan csökken Magyarországon.

Továbbá a már leesett hó is egyre rövidebb ideig marad meg az utcákon és a földeken. Azt is tudni lehet, hogy a havazási szezon nem tolódik a tavasz irányába, még mindig januárban és februárban hullik a legtöbb hó. Rávilágítanak viszont arra is, hogy novemberben és decemberben nagyot csökkent a havas időszakok és a havazás mennyisége.

A legkevesebb hó egyébként eddig 1989-ben esett, akkor összesen mintegy 44,2 millimétert regisztráltak az említett mérőállomásokon. Ehhez képest  a meteorológiai szolgálat adatai szerint idén januárban mindössze 32 milliméter hó esett, igaz, a csapadék mennyisége rekordot döntött. 

A lap összesítette a rekordokat is. Ez alapján a legtöbb hó egy nap alatt 1912. április 2-án esett. Az öt nagyvárosban – Budapest, Szeged, Pécs, Szombathely, Debrecen – összesen 113,9 millimétert jegyeztek fel. 

A legtöbb hó egy hónap alatt 1969 decemberében esett, ekkor

366,3 millimétert mutatott az öt nagyváros összesített adatsora. 

Viszont ha egy pillantást vetünk az elmúlt évekre, szintén az 1969-es év kerül a dobogóra, akkor  781,9 milliméter volt az együttes érték. 
Az elmúlt napokban egyébként elég szeszélyes időjárást tapasztalhattunk meg, míg múlt hét csütörtökön 15 foknál is melegebb volt, estére Bonyhádon jégeső csapott le. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.