Ezek a nagyragadozók jelentenek valós veszélyt az emberre

A tigrisek Indiában legalább hatszáz emberrel végeztek közel hetven év alatt.

2023. 03. 07. 9:40
TIGRIS
TIGRIS Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb dokumentált támadást az ajakos medvék követik el az emberek ellen, de a legnagyobb veszélyt mégis a tigrisek jelentik a lakosságra, természetesen Indiában – derült ki egy közelmúltban megjelent kutatásból, amelyet az Index.hu ismertetett. Ebben összeszedték és elemezték az utóbbi hetven év (1950–2019) nagyragadozó-támadásait. Nem kevesebb mint 5440 dokumentált esetre bukkantak; ennél nyilvánvalóan sokkal több támadásról lehet szó, de sokról nem szereznek tudomást a hatóságok.

A barna medve nem a legveszélyesebb nagyragadozó, a támadása szerencsére ritkán végződik tragédiával Fotó: Facebook/Veresegyházi Medveotthon Hivatalos


A tudósok tizenkét nagyragadozófaj embertámadásait vizsgálták, a nagymacskáktól (tigris, oroszlán, leopárd, jaguár) a kutyafélékig (farkas, prérifarkas) és a medvékig. A dokumentált adatok szerint arányaiban a tigrisek és az oroszlánok követték el a legtöbb halálos támadást, háromból két emberrel végeztek. A farkasok fele-fele arányban, a medvék pedig csak minden tizedik alkalommal öltek.

Az ajakos medvék az 5440-ből 1337 támadást követtek el, a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát a tigris (1047) és az ázsiai fekete medve (765) vívta ki magának közel hetven év tapasztalatai alapján.

A barna medve 664 támadással csak a negyedik. Ebből következik, hogy a legtöbb emberhalál a tigrishez köthető, az adatok szerint több mint hatszáz emberrel végeztek dokumentáltan az elmúlt hetven évben, túlnyomó részben Indiában és a szomszédos országokban. Jellemzően földművelés közben, állatok terelésekor vagy iskolába jövet-menet szemelik ki az emberzsákmányt a nagyvadak.

Megjegyezték, hogy a ragadozók listájáról hiányoznak az emberre szintén veszélyes krokodilok, pedig óvatos becslések szerint ezer, vízben fürdőző vagy parton nézelődő óvatlan embert téphetnek szét évente.

Valószínűleg azért nem kerültek fel a listára, mert a halálesetek többségét nem dokumentálták; ha mégis, akkor ezek nem kapnak kellő nyilvánosságot.

Borítókép: a tigrisek brutális támadásra képesek (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.