Kivárásra játszanak a baloldalon

A Mi Hazánk Mozgalmat kivéve hallgatás, teljes tanácstalanság vagy kivárás jellemzi az ellenzéki pártokat abban, állítsanak-e saját főpolgármester-jelöltet. – Bár a legtöbb ellenzéki párt úgy nyilatkozott korábban, hogy nem automatikus részükről Karácsony Gergely támogatása, valójában egyiknek sincsen olyan jelöltje, aki egy súlycsoportban lenne vele – állítják forrásaink, akik szerint így vagy úgy, legkésőbb őszig valamire jutnia kellene a baloldalnak az önkormányzati választás alapvető kérdéseivel.

Gabay Dorka–Bákonyi Ádám
2023. 03. 24. 4:50
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őszre körvonalazódhat, hogy az ellenzéki pártok kit jelölnek főpolgármesternek, így az is, hogy beállnak-e Karácsony Gergely mögé – tudta meg lapunk. Hivatalosan az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik sem reagált arra a kérdésünkre, várhatóan mikor döntenek arról, hogy beállnak-e Karácsony mögé vagy saját jelöltet állítanak. Forrásaink szerint azonban a nyár vége előtt ez a döntés egyik baloldali pártnál sem valószínűsíthető, hiszen több formáció­nál még az alkalmas ellenjelöltet sem találják a pozícióra.

 Az LMP is csak annyit közölt, még nem hozták meg a döntést a kérdésben, a DK pedig kivár, hogy ezzel is bizonytalanságban tartsa Karácsony Gergelyt, aki magát tartja a legalkalmasabbnak a folytatásra. Egyedül a Mi Hazánk Mozgalom jelezte, minden kerületben önálló polgármesterjelöltet, valamint saját főpolgármester-jelöltet adnak a fővárosnak.

Novák Előd, a párt alelnöke lapunknak hangsúlyozta, a Mi Hazánk semmilyen formában nem működik együtt vagy közösködik a baloldallal, nem vesz részt semmilyen esetleges előválasztáson, és a balliberális oldal különböző alkudozásaiban sem fog részt venni. A képviselő szavai­ból kiderült, budapesti főpolgármester-jelöltjüket pár hónapon belül bemutatják, míg a kerületek vezetésére felkért polgármesterjelöltek személyét nyár végén, szeptember elején tudatják.

A baloldal belső ügyeire rálátó forrásaink egyelőre csupán óvatos, puhatolózó, ám különösebb eredmény nélküli háttéregyeztetésekről számoltak be lapunknak. Abban ugyanakkor valamennyien egyetértettek, hogy legkésőbb őszig valamire jutnia kellene a baloldalnak az önkormányzati választás alapvető kérdéseivel, így a lehetséges főpolgármester-jelölttel – vagy jelöltekkel – kapcsolatban. 

– Bár a legtöbb ellenzéki párt úgy nyilatkozott korábban, hogy nem automatikus részükről Karácsony Gergely támogatása, valójában egyiknek sincsen olyan jelöltje, aki egy súlycsoportban lenne vele, sőt aki egyáltalán valóban akarná Budapestet vezetni 

– hangoztatták forrásaink, akik azt is egybehangzóan állították, hogy mindebben Gyurcsány Ferencék akarata lesz a meghatározó, és ha lesz rá módjuk, akkor mindenképpen állítanak saját főpolgármester-jelöltet. A DK elnöke korábban már beszélt arról, egyáltalán nem biztos, hogy támogatni fogják Karácsony újrázását, amit a főpolgármester március 15-én bejelentett, sőt üzent Gyurcsány Ferencéknek is, hogy ebben nem feltétlenül szorul a támogatásukra. Karácsony azt mondta, hogy az ellenzéknek 2019-ben sikerült visszavennie Budapestet, ami „köztársaság, és az is marad”. Hozzátette ugyanakkor, sokan azt remélték, hogy Budapestről indul majd a politikai változás 2022-ben, ám ez nem így történt.

A szabad országot nem értük el, de elveszíthetjük a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszuk, hogy ki a legnagyobb kicsi

– üzent az ellenzéki pártokat sorra szalámizó DK-nak. A főpolgármester egyébként már tavaly azt javasolta, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok logóik nélkül, civil ernyőszervezet jelöltjeiként indítsák politikusaikat. Közölte azt is: ő sem közös, hanem támogatott jelölt szeretne lenni.

Forrásaink szerint azóta már el is kezdődtek a háttéregyeztetések, amelyeken Karácsony azt ajánlotta a baloldali pártoknak a támogatásért cserébe: a jelenlegi ellenzéki polgármesterek a már említett civil ernyőszervezet jelöltjeiként induljanak újra saját kerületükben.

Ezáltal például az ­MSZP-s Horváth Csabának Zuglóban, a momentumos Soproni Tamásnak Terézvárosban, a DK-s Szaniszló Sándornak pedig a XVIII. kerületben nem kell baloldali kihívótól tartania, ezzel is növelve az újrázás esélyét. Így a kormánypárti vezetésű kerületekben nyitva hagynák a lehetőséget akár az előválasztásnak, akár helyi alkuknak, amelyek mentén állíthatnának jelöltet az ellenzéki pártok.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.