Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

LMBTQ-rendezvényt tartanak a Városházán

Elek Nikoletta
2023.03.07. 17:01 2023.03.07. 17:25
LMBTQ-rendezvényt tartanak a Városházán

A Labrisz Leszbikus Egyesület, a Háttér Társaság és a Szimpozion Egyesület koordinálásával idén immár tizenegyedik alkalommal vette kezdetét az LMBT történeti hónap, amely a Sokszínű Magyarországért parlamenti munkacsoport és a Karácsony Gergely vezette főváros támogatását is élvezi. A programsorozat megnyitóján Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is tiszteletét tette, beszédében pedig megerősítette: számukra nem lehet kérdés, hogy őrizni kell a közéletnek ezeket a közös értékalapjait, amelyek segíthetnek abban, hogy ilyen politikai környezetben is megóvhassák az LMBTQ-polgárok méltóságát, biztonságérzetüket pedig megerősítsék.

Kerpel-Fronius kiemelte azt is: büszke arra, hogy tavaly először a Pride nyitófogadására a Városházán kerülhetett sor, valamint reméli, hogy még több ilyen eseménynek adhatnak otthont, 

főleg, ha lesz pénzük kifűteni a dísztermet. 

Jelenleg azonban fűtési problémákkal bizonyosan nem küszködnek, mivel március végén a Városháza díszterme ad otthont a Sokszínű Magyarországért parlamenti munkacsoport által szervezett eseménynek, ahol elsőként a magyar törvényhozás szemszögéből fogják vizsgálni az LMBT-jogokat. Az esemény második felében pedig a parlamenti munkacsoportot alkotó ellenzéki pártok tagjai invitálják pódiumbeszélgetésre a résztvevőket. 

A Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat – amely az LMBT történeti hónap egyik rendszeres támogatója – szintén kiveszi a részét a programokból.

Az önkormányzat támogatásával március 9-én nyílik meg a Sokszínű Ferencváros című kiállítás, ahol azokat a IX. kerületi helyszíneket mutatják be, amelyek az LMBT-emberek történetéhez kapcsolódnak. A szervezők emellett egy LMBT történeti sétát is szerveznek a kerületben, amely során egyebek mellett az is kiderül, hogy hol voltak az első szórakozóhelyek Ferencvárosban, vagy éppen milyen híres LMBTQ-személyek kötődnek a kerülethez. 

Baranyiék lelkesedése ugyanakkor korántsem meglepő, a kerület vezetése már több alkalommal is teret adott a genderlobbinak. Emlékezetes, 

2020-ban, a Pride hét apropójából a balliberális polgármester elsők között tűzte ki a szivárványos zászlót a Városháza homlokzatára, majd a Humen Média Én is ember vagyok címmel indított kampányt is felkarolták.

Az önkormányzat engedélyezte, sőt közösségi oldalán népszerűsítette a Ferenc térre, a Lónyay utcába és a Kerekerdő-parkhoz kihelyezett plakátokat, amely a szervezet szerint a homofóbia ellen hívta fel figyelmet.

Borítókép: Kerpel-Fronius Gábor (Forrás: Facebook/LMBT történeti hónap)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.