Varga Judit: Szülőnek lenni életre szóló felelősség

Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek – rögzítette az igazságügyi miniszter az Egyszülős Központ konferenciájának megnyitóján. Varga Judit kiemelte, a szülők számára a gyermek a legféltettebb kincs, a politikai közösségük számára pedig a gyermek szent és sérthetetlen. A konferencián a váltott gondoskodás tapasztalatairól cseréltek eszmét a részvevők, amit Magyarországon 2022. január 1-jétől emeltek be a jogrendszerbe, mint az elvált szülők számára választható gyermekelhelyezési forma.

2023. 03. 02. 13:01
Egyszülős sajtótájékoztató, Varga Judit
Varga Judit Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyszülős Központ 2021 őszén indított kutatást a válás utáni gyermekelhelyezési formákról. A kutatás fókuszában a váltott gondoskodás áll, amely egy terjedőben levő családi berendezkedés, de egyelőre keveset tudnak arról, hogy a családok miket mérlegelnek, amikor a váltott gondoskodás mellett döntenek, és hogyan működtetik mindennapjaikat ebben a rendszerben. Az Egyszülős Központ egyébként 2018 óta működik, Nagy Anna vezetésével, akivel korábban a Magyar Nemzet is készített interjút. A váltott gondoskodásról szóló konferenciát, Varga Judit igazságügyi miniszter nyitotta meg, aki elmondta, hálás az Egyszülős Központnak, hogy ezt a társadalmilag fontos feladatot ellátja. 

Egyszülős sajtótájékoztató. Varga Judit: Szülőnek lenni életre szóló felelősség!
Varga Judit: Szülőnek lenni életre szóló felelősség Fotó: Bach Máté

– Szülőnek lenni, szülővé válni egy életre szóló feladat és felelősség. A gyermekvállalás, és a gyermeknevelés az egyik legszentebb feladat az életben, de minden szülő átérzi azt, hogy ez mekkora feladatok elé is állít minket – rögzítette köszöntőjében a miniszter. Hozzátette: 

A szülők számára a gyermek a legféltettebb kincs, a politikai közösségük számára pedig a gyermek szent és sérthetetlen. 

– Minden gyermek egy újabb őrhely, akit óvni kell. Ennek a feladatnak az ellátása a nemzeti kormány számára alulról fakadó, zsigeri ösztön – fogalmazott Varga Judit. 

Rekordösszeg a családtámogatásokra

Mint mondta, a kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy támogassa a gyermeket nevelőket, immáron 

a GDP 6,7 százalékát fordítják családtámogatásokra. 

Ez világszinten is magas, és nemzetközi híre is van már a magyar rendszernek. 

– A kormány minden szakmai tudásával az egyszülős családok mellett is áll, az ilyen családokban nevelkedő gyermekek például előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, illetve ezeknek a családoknak is elérhetőek a családtámogatási formák – emelte ki Varga Judit. 

Szót ejtett arról, hogy az általa vezetett 

Igazságügyi Minisztérium kidolgozta azt a törvényi keretet is, amely lehetővé teszi, hogy a tartásdíjakat egyszerűbb legyen megállapítani, és hatékonyabban lehessen behajtani. 

Az állam ma már előfinanszírozza az ellátási díjat 50 ezer forintig a külön élő szülő helyett is. Emellett emelték az árvaellátást, és más ellátások alapját jelentő vetítési alapot is. 

Varga Judit azt mondta, számára talán legfontosabb fejlemény az immáron két éve működő családjogi munkacsoport, amely a minisztériumon belül működik. Azzal foglalkoznak, hogyan tehetik emberbarátabbá a házasság felbontásának szabályait. Jó szándék kell ehhez, bármely politikai oldalról érkeznek javaslatok a témában. 

A jog sok esetben merev, de lehetséges könnyíteni az ilyen helyzetbe került családok helyzetén is. Varga Judit kitért rá, hogy 

fontos a tapasztalatok összegyűjtése a tavaly év elején életbe lépett váltott gondoskodásról, mert ezekből a jogalkotó is levonhat tanulságokat. 

A miniszter tisztában van vele, hogy adott esetben ezt a rendszert is finomhangolni kell, össze kell gyűjteni az új információkat, ezt szolgálja a mai konferencia is, amelyen fel kell tenni olyan egyszerű kérdéseket is, hogy miért választják, miért nem választják a váltott felügyelet konstrukcióját az elvált szülők. 

Meg kell védeni a gyermekeket

A miniszter a gyermekvédelmi törvényről is szólt, amelyet sokan elleneztek főleg külföldről, de az idő a kormányt igazolta, a jogszabályt pedig szigorítani fogják, a tavaszi parlamenti ülésszakban a Ház elé is kerülnek a javaslatok. – Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek – rögzítette Varga Judit, hozzátéve: 

A gyermek szent és sérthetetlen.

A miniszter elmondta, hogy hazánkban 300 ezer egyedülálló szülő nagyjából 500 ezer gyermeket nevel. Ők pedig mindent megtesznek, hogy se gazdasági, se társadalmi hátrányt ne szenvedjenek az egyszülős családok. De vannak ezen családok életének is olyan hétköznapi vetületei, amelyeket nem lehet az államigazgatás szintjéről kezelni. Ezért van szükség az Egyszülős Központra, amely egyedülálló kezdeményezés, és már nemzetközi hírnévre is szert tett. 

Kiemelte, hogy Budapesten már két központ is működik, rengeteg újítást vezettek be, amelyek segítik az egyszülősöket. A miniszter bízik benne, hogy országos hálózat is létrejöhet, sőt a határon túli magyarság körében is terjeszkedhetnek az egyszülős központok. A kormány ezt minden eszközével segíteni fogja. 

Erős nemzet csak erős családokra alapulhat, a miniszter azt kívánta, hogy Magyarországon egészséges, kiegyensúlyozott gyerekekből sikeres, boldog felnőttek legyenek, akár egyszülős vagy kétszülős családban nőnek fel. 

Mi az állam feladata? 

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár szerint szomorú, de emberi helyzet, amikor egy családban válásra kerül sor. Köszöntőjében az államtitkár azt mondta, 

egy családbarát kormánynak az ilyen helyzetekre is megoldásokat kell kínálnia. 

Elmondta, hogy a magyar családtámogatási rendszerben több mint 30 támogatási formát vehetnek igénybe a családok. A miniszter által elmondottakon túl kiemelte, hogy a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokba is eljuthatnak az egyszülős családok gyermekei. 

Egyszülős sajtótájékoztató. Hornung Ágnes, és Varga Judit is köszöntették a konferencia résztvevőit.
Hornung Ágnes: Minden helyzetre megoldást kell találni! Fotó: Bach Máté

Szerinte a váltott felügyelet a gyermekek számára is kedvezőbb lehet, a 2022. január 1-jétől jogszabályba iktatott gondoskodási formáról pedig már elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy ezeket össze lehessen fésülni. 

Nem biztos abban, hogy a gyermeknek jó, ha két otthona van – erről már Beneda Attila, családokért felelős helyettes államtitkár beszélt vitaindító előadásában. Azt ő is kiemelte, hogy a gyermek érdekének kell az elsőnek lennie, szerinte 

a váltott gondoskodás elsősorban a bizalomról szól, ennek kell meglennie a két szülő között. 

Beneda Attila elmondta, nem csak ebben az esetben, de minden családtámogatásnál fontos a finomhangolás, meg kell állapítani, hogy jó helyre ment-e a segítség. A helyettes államtitkár szerint a válásoknál felerősödik a szülői felelősségvállalás szerepe. Ilyenkor a szülői szerepet el kell választani a párkapcsolatitól.

A helyettes államtitkár azonban feltette azt a kérdést is, hogy van-e feladata az államnak ezekben a helyzetekben. 

A válaszokat a konferencia résztvevői panelbeszélgetések keretei között keresik, a kutatás és az Egyszülős Központ oldala ITT érhető el.

Borítókép: Varga Judit ez Egyszülős Központ konferenciáját nyitotta meg (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.