Erdő Péter: Jézus kereszthalála nem érthető emberi logikával

Nagycsütörtökön este az Oltáriszentség és a papság alapítására, Jézus megrendítő, szolgáló szeretetére emlékezünk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában az utolsó vacsora emlékére bemutatott szentmisén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 07. 7:25
ERDÕ Péter
Esztergom, 2023. április 6. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az utolsó vacsora emlékére tartott nagycsütörtöki szentmisét celebrál az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-fõszékesegyházban 2023. április 6-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdő Péter homíliájában, amit a bíboros megfázása miatt egy diakónus olvasott fel, rámutatott: Jézus nemcsak életét adta az emberekért, hanem azt is akarta, hogy megváltó áldozata már a kereszthalála előtt, az utolsó vacsorán, majd tanítványai révén nemzedékeken át jelenvalóvá legyen. Az utolsó vacsora egyben az újszövetségi papság alapítása is – emlékeztetett.

Jézus az egyetlen főpap, és kereszthalála az egyetlen áldozat. De az apostolok és utódaik az ő nevében cselekszenek: jelenvalóvá teszik az egyetlen, végtelen értékű áldozatot. „Ebben áll hivatásunk nagyszerűsége és fontossága a világ üdvösségéért” – fogalmazott szentbeszédében a bíboros.

Erdő Péter kitért arra is, hogy Jézus az utolsó vacsorán megmosta tanítványai lábát, és az „alázat és szeretet” e kifejezése megjelenik nagycsütörtök liturgiájában. A lábmosás titokzatos története megmutatja azt is, hogyan kell Krisztus kereszthalálára tekinteni – tette hozzá.

„Amit én cselekszem, most nem érted, de később majd meg fogod érteni” – mondja Jézus a lábmosás miatt ellenkező Péter apostolnak. Péter azonnal érteni akarja Jézus gesztusát, ezért a rá jellemző elhamarkodottsággal válaszolja: „az én lábamat ugyan soha meg nem mosod”. Péter szerint aligha indokolhatja bármi, hogy a mester mossa meg a tanítvány lábát. Jézus pedig nem érvel, nem magyarázza meg, hogy az üdvösség távlatában mi ennek a jelentősége, hanem inkább a saját tekintélyére hivatkozik: „ha nem moslak meg, nem lesz részed velem”. Ahogy Péter, úgy 

mi is hajlamosak vagyunk okoskodni, saját elképzeléseink alapján megmondani, hogy mit kellene tennie az egyháznak, sőt, a gondviselő Istennek.

Isten azonban nem mindig közli titkait, és „nem is tudnánk mindent megérteni”. A hit és a szeretet mégis arra indít, hogy „meghajoljunk Isten jósága és terve előtt, akkor is, ha nem értjük”. Ahogy végül Szent Péter is lemond a magyarázatról, és egyszerűen csak szereti Jézust – fejtette ki a bíboros.

Erdő Péter kiemelte: ahogy a lábmosás gesztusa, úgy 

Jézus kereszthalála sem érthető emberi ésszel, emberi logikával. 

Aligha indokolható, hogy a megtestesült Isten miért vállalta a szenvedést, a kivégzést és a megszégyenítő halált.

De nem is az a feladatunk, hogy ezt megmagyarázzuk. Jézus tudja, hogy miért teljesítette be így az isteni tervet, a mi feladatunk pedig az, hogy feltétel nélkül viszontszeressük őt

– mutatott rá Erdő Péter, aki a szertartáson megmosta tizenkét hívő lábát.

A szentmise végén minden díszt eltávolítottak az oltárról, emlékeztetve arra, hogy Jézust megfosztották a ruháitól. A szertartás után a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoztak a templomból – számolt be az MTI.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki szentmisén (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.