Folytatódik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten pótolják az esős időjárás miatt a múlt héten elmaradt légi biológiai szúnyoggyérítéseket – tájékoztatta az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, OKF2023. 04. 11. 15:15
null
Tiszaalpár, 2020. szeptember 27. Az alpári-holt Tisza részlete, mely a Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területegysége. Az 1850-ben megkezdett gigászi Tisza szabályozás idején két nagy kanyarulat levágásával hozták létre a Lakiteleki (Szikrai)- Holt-Tiszát és az Alpári-holtágat. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szerdán kezdődött meg a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. Az első napon Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai anyagot. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta.

A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak, ezeket szerdán pótolják.

Mintegy 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt.

A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és elpusztulnak az anyagtól. Az eljárás minden más élőlényre ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is.

A biológiai lárvagyérítést optimálisan tavasszal végzik el. Kevésbé látványos a folyamat, és általában lakott területektől távolabb történik. A legtöbb szúnyogfaj egyedei nyugalmi állapotban telelnek át, a szúnyogok fejlődésére leginkább a tavaszi és a nyári időjárás van hatással. A vérszívók a csapadékos és meleg időjárást kedvelik.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és elterjedtségét. Ennek alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés hétről hétre változó programját, amelyet közzétesznek a katasztrófavédelem honlapján – ismertette az MTI.

Borítókép: Az Alpári-Holt-Tisza (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.